Kültürlerarası turist tutumları: Bütünleşik tehdit teorisi çerçevesinde bir araştırma
Cross-cultural tourist attitudes: A search within the scope of integrated threat theory
  1. Tez No: 440878
  2. Yazar: GENCAY SAATCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Tehdit Teorisi, Kültürel Farklılık, Önyargı, Turist-Turist İlişkisi, Tutum, Integrated Threat Theory, Cultural Difference, Prejudice, Tourist-Tourist Interaction, Attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Turizmin kültürlerarası etkileşim süreçlerine ortam hazırlamasıyla birlikte, turist gruplarının birbirlerine karşı olan tutumları da incelenmesi gereken bir alan haline gelmiştir. Turistlerin etkileşim süreçleri içerisinde birbirlerinin kültürel farklılıklarını göz ardı ederek tutum geliştirmeleri sonucu, taraflarda tehdit algılaması gerçekleşmektedir. Algılanan tehditler ise; bütünleşik tehdit teorisini kapsayan; gerçekçi tehditler, sembolik tehditler, olumsuz yargılar ve gruplararası kaygı olmak üzere dört tehdit çeşidinden oluşmaktadır. Bütünleşik tehditlerin algılanması sonucunda ise ortaya olumsuz düşünceler ve önyargılar çıkmaktadır. Turistlerin karşılıklı iletişim sürecinde birbirlerine önyargılı davranmaları, gruplar arasında gerginlikler ve ayrımcı davranışlar da yaşanmasına neden olmaktadır. Bu çalışma ile farklı milliyetten olan turistlerin birbirlerine karşı sergiledikleri tutumlar ile bu tutumların ortaya çıkarttığı sonuçları ve dış gruptan algıladıkları tehditleri bütünleşik tehdit teorisi çerçevesinde belirleyebilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın kuramsal temeli; kültür, kültürel farklılıklar, tutum, kültürlerarası turist tutumları, Alman ve Rus turistlerin kültürel özellikleri, turist-turist ilişkilerine ait teoriler, bütünleşik tehdit teorisi ve önyargı kavramları kapsamında oluşturulmuştur. Kuramsal çalışma doğrultusunda anket formları geliştirilerek, Alman ve Rus turistlerden oluşan 871 adet katılımcıya, Haziran-Temmuz-Ağustos 2015 tarihleri arasında uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucu; Alman turistlerin Rus turistler ile iletişim kurmaktan çekindiği, Rus turistlerin ise Alman turistler ile iletişim kurmaktan çekinmediği ortaya çıkmıştır. Alman turistlerin algılamış oldukları gerçekçi tehditler, suç oranları ile ortak yaşanan fiziksel ve sosyal çevre etrafında toplanırken; Rus turistlerin gerçekçi tehdit algılamaları siyasi ve ekonomik boyutlar üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sembolik tehditlerin varlığı ise; karşılıklı olarak her iki turist grubunun da birbirlerinden farklı değer yargılarına sahip olduklarını düşünmeleri sonucu kabul görmüştür. Turistlerin birbirlerini bencil ve soğuk olarak nitelendirmeleri sonucunda olumsuz yargılar tehdit çeşidinin varlığından da söz etmek mümkündür. Gruplararası kaygı için ise; Alman turistler tarafından daha yoğun olarak hissedildiği ortaya çıkmıştır. Genel olarak; Almanlar ile Rusların sorunlu bir geçmişi olduğu ve Almanlar ile Rusların her zaman geçinmekte zorlandıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Alman turistlerin bütünleşik tehditleri Rus turistlere nazaran daha fazla hissettikleri ve Alman turistlerin Rus turistlere karşı önyargılı davrandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the tourism paves the way for cross-cultural interaction, the mutual attitudes of tourist groups has become a field should be studied. In the interaction process of the tourists, because they develop an attitude by ignoring the cultural differences, a threat perceive happens for both sides. The perceived threats which contains integrated threat theory is composed of four threats such as real threats, symbolic threats, wrong judices, cross-group anxiety. Negative thoughts and prejudices take place by perceiving the integrated threats. In the interaction process, mutual prejudiced behaviours of tourists causes tension and discriminatory behavious cross-groups. With this study it is aimed to specify the mutual attitudes among different-nation groups, the result of these attitudes, and their threat perceive from other group. The theoritic base of this search has been conducted around culture, cultural differences, attitude, cross-cultural tourist attitudes, cultural differences of German and Russian tourists, theories about tourist interactions, integrated threat theory and prejudice. Questionnaire forms were developed by light of theoritic study and conducted on 871 German and Russian costumers between June, July and August in 2015. It is concluded as a result of the applied tests that German tourists avoid reaching out Russian tourists while Russian tourists don't avoid reaching out German tourists. As for the real threats, German tourists' threat perceive gathers around crime rates and phisical and social environment, Russian tourist perceive real threats under politic and economic dimensions. Existence of the symbolic threats are accepted as a result of different value judgment thought of both groups. It can be mentioned about negative judgment threat as a result of the fact that both sides characterize the other as cold and selfish. Cross-group anxiety is intensely felt by German tourists. Generally, it can be concluded that German and Russian people have had a troubled past and have always had difficulties for getting along with each other. It is revealled that German tourists feel integrated threats more than Russian tourists and German tourists are biased to Russian tourists.