Açık alan rekreasyon faaliyetlerinin yaşam doyumuna etkisi
Outdoor recreation activities the effect of life satisfaction
- Tez No: 440879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Açık alan rekreasyonu, Yaşam doyumu, Rafting, Recreation, Outdoor recreation, Life satisfaction, Rafting
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Açık alan rekreasyonu; doğanın bir parçası ve katılımcılar arasında etkileşim yaratabilen ve bireyin tamamen kendi fiziksel, sağlık, ruhsal ve sosyal çıkarları doğrultusunda yaptığı serbest zaman faaliyetleri olarak ifade edilmektedir. Açık alan faaliyetleri; karada, havada ve suda yapılan faaliyetlerin toplamından oluşmaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı; açık alan rekreasyon faaliyetlerinin yaşam doyumu üzerindeki etkilerini belirlemektir. Ayrıca bireylerin açık alan rekreasyon faaliyetlerine katılma nedenlerinin ve elde ettikleri faydaların belirlenmesi ve rekreasyon faaliyetlerinden açık alanda gerçekleştirilen faaliyetlerin bireyler için öneminin ortaya konması da amaçlanmaktadır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde giriş ana başlığı altında araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölümde araştırma ile ilgili alanyazına yer verilmiştir. İlgili alanyazın bölümü başlığı altında rekreasyon, açık alan rekreasyonu, yaşam doyumu ve ilgili araştırmalar başlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümünde araştırma süreci ve yöntemi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümünde araştırmanın bulgularına ve yorumlamalarına ve son bölümde ise araştırmanın sonuçlarına ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Outdoor recration are referred a part of nature and interaction among participants and individuals can create entirely your own physical health, as free time activities in accordance with his spiritual and social interests. Outdoor activities consist of sum to be carried out land, air, and water activities. The main purpose of this thesis is performed to determine the reasons for individuals to participate in the outdoor recreation activities and their benefits and to determine of effects on life satisfaction of open space recreation activities. In addition it is performed to determine the importance of recreational activities to individuals of the actions undertaken in outdoor. The study consists of five chapters. In first chapter stated that entries under the heading of research problem, purpose, importance, assumptions and limitations. Literature about research was placed in second chapter. It was examined that related literature section under the heading of recreation, open space recreation, life satisfaction and related researches. General information about the research process and methodology are given in the third section. In the fourth part on the findings of the study and interpretation of the results and the last part of the research and some suggestions.