Cumhuriyet'in ilk 15 yılı (1923–1938) ile son 15 yılda (2000–2015) eğitimle ilgili sorunların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
A comporative assessment of the problems in education with respect to the first 15 years of Turkish Republic (1923–1938) and the last 15 years (2000–2015)
  1. Tez No: 440898
  2. Yazar: UMUT BİRKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL OĞUZ ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, eğitim politikası, eğitim sistemi, eğitim bilimleri, eğitimde program geliştirme, eğitim sorunları, Curriculum, education policy, education system, educational sciences, program development in education, educational problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 405
Özet
Bu araştırmada, Cumhuriyet'in ilk 15 yılı (1923–1938) ile son 15 yılda (2000–2015) eğitimle ilgili sorunları karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve günümüze ilişkin önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Nitel araştırma özelliği gösteren bu çalışmada, 1923–1938 ve 2000–2015 yılları arasında yayımlanan dokümanlardan yola çıkılarak eğitim sorunlarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesi yapılacağından çoklu durum deseni kullanılmıştır. Bu dönemde yaşanan eğitim sorunlarını değerlendirmeye yönelik olarak birden fazla birim analiz edileceği için çoklu durum deseni içinde yer alan iç içe geçmiş çoklu durum deseni kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesi kısmında evreni oluşturabilecek tüm dokümanlar incelendikten sonra alt problemlere ilişkin kaynaklardan örneklem olabilecekler taranıp; tarih sırasına, konuyla ilgisine ve karşılaştırmaya elverişli olup olmadığına göre düzenlenmiştir. Her konuda olduğu gibi, siyasal, ekonomik ve toplumsal boyutu oldukça güçlü olan eğitim sorunlarını incelemeden önce kavramsal çerçevenin iyi bir şekilde tanımlanmasına çalışılmıştır. Nesnel bir tavır içinde, sorunları kendi bağlamında değerlendirebilmek için dönemin siyasal, ekonomik, sosyal ve eğitimsel gelişmeleri çalışmanın kapsamına alınmıştır. Araştırma sorularının öngördügü; eğitim politikasına, Türk eğitim sistemine, öğretmenlik mesleğine, eğitim bilimleri alanlarına ve eğitimde program geliştirmeye ilişkin bulgular iki aşamada belirlenmiştir. İlk aşamada 1923–1938 yılları arasında karşılaşılan eğitim sorunları, ikinci aşamada, 2000–2015 yılları arasında karşılaşılan eğitim sorunları irdelenmiştir. Elde edilen bilgiler tablolaştırılarak karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, alt problemlerde ifade edilen alanların tümünde bazı sorunların çalışılan zaman dilimine dek süregeldiği, bu sorunlara ilave olarak yeni sorunlar baş gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bulgular ilgili literatür bağlamında tartışılmış ve bu dogrultuda öneriler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the problems of the education in the first 15 years of Turkish Republic (1923-1938) to the last 15 years (2000-2015) and to make suggestions for today. In this qualitative study, multiple baseline design is used since a comparison and an assessment are made based on documents published between 1923-1938, and between 2000-2015. Intermingled multiple-state pattern, one of the multiple baseline designs, is used since more than one unit is analyzed to compare and assess the educational problems within these periods. While collecting data, all documents that might help to create the population were examined and those sources which can be samples and are related to the sub-problems were scanned and listed chronologically with respect to relevance and suitability for comparison. Before examining the educational problems, which have strong political, economical, and social dimensions, an effort is made to define the conceptual framework well as has been done in most similar studies. In order to be able to assess the problems objectively within their own context, the political, economical, social, and educational developments in the stated periods are included in the study. The findings related to education policy, Turkish education system, teaching profession, the areas in educational sciences, and the program development in education are identified in two phases. Educational problems in 1923-1938 and 2000-2015 are analyzed in the first and second phase respectively. The findings are presented and compared in a table. The results of the research indicate that some educational troubles in all areas discussed in sub-problems persist up to the time of this study and that, in addition to these problems, new ones have emerged. The findings of this study are discussed with respect to relevant literature and suggestions are made accordingly.