Dış borcun sürdürülebilirliği ve 2000'li yıllar sonrası Türkiye'de dış borcun sürdürülebilirliğinin değerlendirmesi
External debt sustainability and its evaluation after 2000s in Turkey
- Tez No: 440906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NİYAZİ ÖZKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Borçlanma, sürdürülebilir borçlanma, dış borçlar, Indebtment, sustainable indebtment, external debts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzde pek çok ülke, hem var olan borçlarının geri ödemesini gerçekleştirebilmek, hem de kalkınmalarının finansmanını sağlamak ve ödemeler dengesi açıklarının kapatmak sebebiyle dış borçlanmaya başvurmaktadır. Alınan borçlar amacına uygun olarak kullanılırsa borcu alan ülke ekonomisine katkı sağlamakta, kullanılmazsa gelecek dönemler için bir yük teşkil etmektedir. Dış borcun sürdürülebilirliği, borcu alan ülkenin anapara ve faiz ödemelerini zamanında ödeyebilme kabiliyetini ifade etmektedir. Bu durum, borç olarak alınan ve ülke ekonomisine katkıda bulunan yabancı kaynakların verimli şekilde kullanılması ile mümkün olmaktadır.Bir ülkenin dış borcunun sürdürülebilir düzeyde olup olmadığını anlayabilmek için çeşitli kriterler bulunmaktadır. Bu çalışmada Dünya Bankası tarafından kabul edilen kriterlere göre Türkiye'nin dış borç ve dış borcunun sürdürülebilirlik düzeyi değerlendirilmektedir. Bunun yanında Türkiye'nin ana ekonomik verileri, Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan ve son yıllarda büyük bir ekonomik kriz içerisinde bulunan Yunanistan'ın ekonomik verileri ile karşılaştırılmaktadır. Çalışmanın sonuç kısmında Türkiye'nin 2014 yılı itibariyle orta derecede borçlu bir ülke konumunda olduğu, dış borç ödemelerinde şu an herhangi bir aksama olmamasına rağmen çeşitli önlemlerin alınmaması durumunda ileriki yıllarda borçların sürdürülebilirliği ile ilgili sorunlar yaşayabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many countries apply for foreign in debtment so that they not only realise reimbursement for current debts but also finance their developmentand close the balance of payments deficit. If used properly, receiving debts contribute tothenational economy of a country in debt and pose a burden to Future generations if not used properly. Foreign debt Sustainability refers to an ability of a country in debt to pay principal and interest payments on time. This is possible if foreign resources, borrowed as debt and contributing to the national economy, are efficiently used, There are various criteria in an attempt to understand if foreign debt of a country is at a sustainable level. This study reviews foreign debt an ditssustainability level of Turkey in accordance with criteria approved by World Bank. Futhermore, it compares main economic data of Turkey with those of Greece, which is one of the European Unioncountries and has been under going a huge economic crisis in recent years. Finally, the study concludes that Turkey has been at a medium-range debt or as of 2014 and might have trouble with debt sustainability in the forth coming years in case several measures are not taken despite no current disruption in foreign debt reimbursement.