Çalışanların motivasyonunu etkileyen faktörler: Bandırma Belediyesi örneği
The factors of employers' motivation: The sample of Bandırma Multiplication
  1. Tez No: 440907
  2. Yazar: BİRSEN BAYRAKDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PALAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Motivasyon Araçları, Motivation, Motivation Theories, Motivation Tools
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Motivasyon, bir kurum ya da kuruluşta çok önemli bir yere sahip olan emek (insan) faktörünün etkin bir şekilde değerlendirilmesinde gerekli olan bir olgudur. Bütün üretim faktörlerine sahip olunsa dahi, insan faktörünün sadece varlığı yeterli olmamaktadır. Motivasyon, çalışanın çalışmayı istemesinin sağlanmasıdır. Çalışanın istekli ve hevesli olması halinde gerçek başarıya ulaşılabilecektir. İşte bunu sağlamanın yolu da yönetimin bu süreci iyi yönetmesi yani personelini motive etmesinden geçmektedir. Hangi kurum için olursa olsun tam motive olmuş çalışana ulaşmak istenen bir hedeftir. Burada hazırlanan çalışma hem kuramsal hem de uygulamalı bir çalışmadır. Çalışma kapsamında öncelikle literatür taraması yapılarak çalışmanın kuramsal kısmı tamamlanmıştır. Bu kısımda uygulamanın gerçekten sağlam bir zemine oturtulabilmesi için bilinmesi gerekli olan motivasyon tanımı yapılmış, motivasyon sürecinin nasıl olduğu incelenmiş, motivasyon ile ilgili olarak günümüze değin ortaya atılan kuramlara yer verilmiş ve motivasyonu etkileyen faktörler (motivasyon araçları) detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın uygulamalı kısmı ise Bandırma Belediyesi çalışanlarına yönelik yapılan anket çalışmasından oluşmaktadır. Anket formu ekonomik, psiko-sosyal ve örgütsel ve yönetsel araçlardan oluşan 48 adet değişkenin yer aldığı bölüm ile demografik özelliklerin yer aldığı iki ayrı bölümden oluşmuştur. Dağıtılmış olan 250 adet anket formundan, 221 adedi geriye dönmüş ve değerlendirilmiştir. Bu cevaplarla veri tabanı oluşturulmuş ve verilerin değerlendirilmesinde SPSS-20 paket programı kullanılarak, sayı-yüzde dağılımları, aritmetik ortalama, independent – t – test, one –way Anova (Tukey- HSD) analizleri kullanılarak, sonuca yönelik değerlendirmeler çalışmanın sonunda yer almıştır. Bu araştırmanın amacı, Bandırma Belediyesinde çalışanların motivasyon düzeylerini etkileyen faktörlerin tespit edilmesi ve demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği ve aralarındaki ilişkinin saptanmasıdır. Böylece etkin bir yönetim için yöneticilere yardımcı olup çözüm önerilerinde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Motivation is a concept that is necessary to utilize efficiently the labour (human) factor which is very important in a foundation or an institution. Even when all the production factors are available, only existence of the human factor is not enough. Motivation is make the employee desire to work. Only when the employee is willing to work, success can be achieved. The way to provide this situation is that the management should lead this process well, in other words, motivate the staff. For any foundation or institution, fully motivated staff is a goal desired. This study is a both theoretical and applied one. Within the scope of the study, the theoretical part of the study is carried out by literature review at first. In this section, the definition of motivation, which is necessary for the study to settle on a sound basis, is made. It is examined how the motivation process takes place. Hypotheses put forward about motivation until now are included and the factors effecting motivation (motivation tools) are studied in detail. The questionnaire carried out on Bandırma Municipality staff constitutes the applied section of the study. The questionnaire form is made up of two separate sections, first of which includes 48 variables composed of economic, psycho-social and organizational – management tools and the second of which includes demographic characteristics. Of 250 questionnaire forms handed out, 221 ones have been submitted back and evaluated. A database has been created with these responses and SPSS-20 packet program have been used in data evaluation. Assessments for deduction are included at the end of the study, using counting-percentage distribution, arithmetic average, independent – t – test and One – way Anova (Tukey – HSD) analysis. The aim of this study is to determine the factors effecting the motivation levels of Bandırma Municipality staff, to determine whether they differ according to demographical traits and whether there is a relation between them. The aim is to help administrators for an effective management and to offer a solution.