Divançe-i Emir Osman B. Mehmet Sivasî (Çeviriyazı, tenkitli metin)
Divançe-i Emir Osman B. Mehmet Sivasi
  1. Tez No: 441032
  2. Yazar: AYNIZELİHA AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmuâ, Hâşimî, Emir Osman, XVI. yüzyıl, Magazines, Hashemi, Amir Osman, XVI. century
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 385
Özet
Mecmû'a, Arapça cem' kökünden gelmektedir. Mecmualarda farklı şairlere ait şiirler veya nazireler aynı kafiye altında tanzim edilir. Mecmualarda yalnızca şiir örnekleri bulunmaz, dönemin ve yaşanılan çevrenin fikirlerine göre de içerik şekillenebilir. Dolayısıyla bizim mecmualardan genel olarak dönemin zevklerini, edebî tercihlerini hatta şairinin ferdî temayüllerini de anlamamız kabildir. Bizim çalıştığımız mecmuanın İstanbul Atatürk Kitaplığı O.E.1300 numarada kayıtlı metni, bu duruma örnek teşkil etme hüviyetindedir. Birçok şairin şiirini ihtiva etmesinin yanı sıra rûya tabirleri, Mesnevî şerhi (bir kısım), şiir tahlili, musiki makamları gibi bilgiler de bulundurmaktadır. Fakat Süleymaniye Kütüphanesi Hasan Hüsnü Paşa'da kayıtlı 758 numaralı metinde yalnızca Hâmişî'ye ait (Kaygusuz Abdal'ın isnistnaî birkaç şiiri dışında) şiirler vardır. Bu yönüyle mecmuâdan ziyade divançelere ait özellikleri taşıdığını söylemek kanaatimizce yanlış olmayacaktır. Buna mukabil eş metnimiz olan A.K'ndaki nüshanın adı“Divançe-i Emîr Osman b. Mehmet Sivasî”olarak geçse de biz özelliklerinden mütevellit metni mecmuâ olarak kabul etmeliyiz. İsim ile ilgili bir başka husus da kaynaklarda Hâşimî'nin künyesinde rastlamadığımız“b. Mehmet”lafzıdır. Bize göre bu isim Hâşimî'nin torunu Mehmet Süreyya tarafından eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Newspapers, magazines, Arabic cem' comes from the root. Poems of different poets in magazine sor satires be issued under the same rhyme. Magazines available only in poems, according to the period of the living environment of ideos and content can be formed. Hence our magazinees from the period of the general tastes, preferences of literary poet even be possible to our understanding of the individual tendencies. We tried the magazines İstanbul Atatürk Library O.E. 1300 number registered in the text, the identity is not an example of this situation. As well as the expresson of ruy does not contain the poetry of many poets, Masnavi Commentary (part one), poetry analysis does contain information such as music authorities. But the Süleymeniye Library Hasan Hüsnü Pasha of Haşimî'y text only number registered 758 (Kaygusuz outside Abdal isnistnai several poems) are poems. İn our opinion, to say that the move by the properties of divançe rather than magazines this aspect will not be wrong. Correspondingly, our wives text the name of the copy in the Atatürk Library“Divançe-i Amir Osman b. Mehmet Sivas”it must be passed, which we accept as magazines aggravation of text features. Another isssue related to the source's name Haşimî'n we have not seen the imprint“b. Mehmet”i literal. According to us, the grandson of that name Hâşimî'n added by Mehmet Sureyya. İt is likely to be Mehmet Suresh here.