Küreselleşme sürecinde yerel ekonomik kalkınma: Gaziantep örneği
Local economic development in the process of globalization: The case of Gaziantep
- Tez No: 441041
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZSAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küreselleşme Süreci, Yerel Ekonomik Kalkınma, Gaziantep, Globalization, Globalization Process, Local Economic Development, Gaziantep
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüz şehirlerinin uluslararası rekabet edebilirliğinin güçlenmesi ve yerel ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için önerilen politikalar üzerinde yoğun tartışmalar süregelmektedir. Uluslararası konjonktürde makroekonomik kalkınma stratejisinden mikro temelli yerel ekonomik kalkınma stratejisine doğru bir geçiş süreci yaşanmaktadır. Küreselleşme süreci ile birlikte rekabet koşulları sürekli değişim göstermekte ve sürdürülebilir bir kalkınma için değişen konjonktüre uyum sağlamak kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bu bağlamda yerel kalkınmanın gerçekleşebilmesi öncelikle yerel aktörlerin ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda inisiyatif alarak sürdürülebilir kalkınma için politika üretmelerine bağlıdır. Gaziantep küreselleşme sürecinde yerel etmenleri faaliyete sokarak sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma sağlamış bulunmaktadır. Gaziantep ekonomisi; yenilikçi, teknolojiye dayalı katma değeri olan nitelikli ürün geliştirme ve üretim kapasitesi ile birlikte ihracata dayalı sanayisi sayesinde son 20 yılda ülkemiz ekonomisinden iki kat fazla büyüme göstermiş, bu durum Gaziantep ekonomisini görece bir şekilde diğer şehirlerden farklı kılmaktadır. Gaziantep, ülkemizin kalkınma sürecinde doğu ve batı arasında ekonomik entegrasyonu sağlamaktadır. Gaziantep'in dış ticaretinde en önemli paydaşları olan Ortadoğu ülkelerinin yaşamış olduğu iç isyanlar ve kaotik gelişmeler şehir ekonomisinin gelecek yıllar açısından tehdit edebilir, dezavantajı konuma sürükleyebilir. Gaziantep'in yakalamış olduğu yerel kalkınma başarısını gelecek yıllarda da sürdürebilmesi için sınır ülkelerde yaşanan iç karışıklıkların etkisini minimize etmek amacıyla yeni ve güvenli pazarlar bulması büyük gereklilik arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The discussions have been continued until today which were on suggested politics in order to strengthen of cities on international competition and obtain local economic development. In international conjuncture, it has seen a transition process from macroeconomic development strategy to micro-based local economic development strategy. With the process of globalization, competition conditions continuously are in change. So it seems to be quite obvious to adapt to the changing economic climate for sustainable development. In this context, in order to local economic development takes place as expected, local actors have to be done on taking the initiative of policy-formulation for sustainable development in terms of cultural and social spheres. Gaziantep has provided a sustainable economic development by mobilizing the local dynamics in the process of globalization. Gaziantep economy, innovative and export-oriented industry with qualified value-added product development and production capacity which is based on the technology, has shown growth twice in the last 20 years. This situation relatively makes Gaziantep different from other cities. Gaziantep provides economic integration in the development process of the country between East and West. However, Gaziantep's the most important foreign trade partners in the Middle East that have experienced domestic uprisings and chaotic developments could threat Gaziantep's economy and drag it into disadvantage position. In order to minimizes impact of uprisings and crisis in neighboring countries and also keeps the success of local development in the coming years, Gaziantep must work on finding new and reliable markets.