Ergenlerde internet bağımlılığı ve kişilik özelliklerinin bazı sosyo-demografik özelliklere göre incelenmesi
Analyzing the internet addiction and personality traits adolescents according to certain socio-demographic characteristics
  1. Tez No: 441081
  2. Yazar: MEHMET BEŞALTI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Kişilik Özellikleri, Ergenler, Internet addiction, Personality traits. Adolescents
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı; ergenlerde internet bağımlılığı ve kişilik özelliklerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2014–2015 Öğretim yılı Şanlıurfa İli Birecik İlçesinde bulunan devlet okullarının 9. 10. 11. ve 12. sınıfında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi 369'u kız, 223'ü erkek olmak üzere toplam 592 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla; İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Hacettepe Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen puanlar SPSS 16.O istatistik programı ile analiz edilmiştir. Dağılımın normalliği Kolmogorov-Smirnov Testi ile yapılmış, dağılımın normal dağılım olmadığı görülmüştür. Varyansların eşit olmadığı durumlarda; ikili gruplarda kullanılan Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla gruplar için Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; İnternet Bağımlılığı Ölçeğinden alınan puanlar cinsiyet, okul türü, okul başarısı, kardeş sayısı ve yaş gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. İnternet bağımlılığıyla kişilik özellikleri arasında negatif düzeyde ilişki saptanmıştır
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyze the internet addiction and personality traits of adolecent students according to certain variables. The population of the study consists of the students studying in the 9th, 10th ,11thand 12th class in the public schools located in Birecik District in Sanliurfa Province in 2014–2015 Schoolyear. The study sample consists of a total of 592 students, including 369 females and 223 males, studying in high schools located in Birecik district. The scores obtained in the study were analyzed using the SPSS 16.0 statistical program. The normality of distribution was obtained by Kolmogorov-Smirnov test. In cases where the variances are not equal, the Mann-Whitney U Test was used for paired groups, and Kruskal-Wallis test was used for more than two groups. According to the findings; the scores obtained from the Internet Addiction Scale vary significantly depending on the variables such as the gender, type of school, school success, age and number of siblings. A low level of negative correlation was detected between the internet addiction and the personality traits. A strong positive correlation was found between the levels of the personal adaptationand social adaptation.