İnternet kullanımı ile depresyon ve narsistik kişilik özellikleri ilişkisi
The relationship between internet use and depression and narcissistic personality traits
  1. Tez No: 893277
  2. Yazar: ELİF SOYER AKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN FISTIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç ergen, internet, depresyon, narsisizm, bağımlılık, Late adolescents, internet, depression, narcissism, addiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, geç ergenlerde internet kullanımı ile depresyon, internet kullanımı ile narsistik kişilik özellikleri ve narsistik kişilik özellikleri ile depresyon arasındaki ilişkinin varlığı incelenmiştir. Çalışma grubu, 17-21 yaş aralığında 12. sınıf ve yeni mezun 211 öğrenciden oluşmaktadır. Amaca yönelik örnekleme metodundan yararlanılarak oluşturulan gruba kesitsel nitelikli araştırma modeli temelli anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmada, Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formunun yanı sıra, güvenirlik ve geçerlilik değerleri kabul edilebilir standartta bulunan veri toplama araçlarından Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu (YİBT-KF), Narsistik Kişilik Envanteri-13 (NKE-13) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) kullanılmıştır. Ölçekler aracılığıyla çalışma grubuna, (YİBT-KF)'ndan 12, (NKE-13)'den 13 ve (BDE)'nden 21 olmak üzere toplam 46 soru yöneltilerek cevaplandırmaları istenmiştir. İnternet kullanımı ile depresyon, internet kullanımı ile narsistik kişilik özellikleri ve narsistik kişilik özellikleri ile depresyon arasındaki ilişkinin varlığı, parametrik testlerden Pearson korelasyon analizi ve bağımsız örneklem t testi ile nonparametrik testlerden Mann-Whitney U testi ve Ki-kare testi kullanılmak suretiyle sınanmıştır. İnternet kullanımı ile depresyon, internet kullanımı ile narsistik kişilik özellikleri arasındaki ilişki zayıf düzeyde ve pozitif yönde, narsistik kişilik özellikleri ile depresyon arasındaki ilişki orta düzeyde ve pozitif yönde tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışma grubu arasında internet kullanımının“normal”seviyede gözüktüğü, depresyon düzeyinin yüksek seyrettiği ve narsistik kişilik özelliklerinin dominant görüntü verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of a relationship between late adolescent internet usage and depression, internet usage and narcissistic personality characteristics, as well as the relationship between narcissistic personality characteristics and depression, was examined. The study group consisted of 211 recent graduates who were 12th grade students, aged 17-21. Cross-sectional research model-based survey technique was applied to the group formed by using purpose-oriented sampling method. In addition to the Informed Consent Form, Young Internet Addiction Test-Short Form (YİBT-SF), Narcissistic Personality Inventory-13 (NCI-13) and Beck Depression Inventory (BDI), which are data collection instruments with acceptable reliability and validity, were used in the study. Through the scales, the study group was asked to answer a total of forty-six questions, 12 from (YİBT-SF), 13 from (NCI-13), and 21 from (BDI). The existence of the relationship between internet usage and depression, internet usage and narcissistic personality traits, and between narcissistic personality traits and depression were assessed using the parametric Pearson correlation analysis and independent sample t-test, and Mann-Whitney U test and Chi-square test, which is a nonparametric test. The relationship between internet usage and depression, internet usage and narcissistic personality traits was found to be weak and positive, and the relationship between narcissistic personality traits and depression was found to be moderate and positive. In addition, it was concluded that internet use among the study group seemed to be at a“normal”level, the level of depression was high, and narcissistic personality traits gave a dominant image.