Hadislerdeki kıssaların din eğitimi açısından değerlendirilmesi: Buhârî örneği
Evaluations of stories in hadiths from point of religious education: The case of Bukhari
- Tez No: 441181
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Kıssa, Din, Eğitim, Hadith, Story, Religion, Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Din eğitimi ile, insanın doğuştan getirdiği birtakım ruhi ve bedeni kabiliyetler geliştirilerek, insanın yaratılış amacına uygun yaşamasına katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, din eğitimini amacına ulaştıracak yöntemlerin iyi bilinmesi ve doğru şekilde uygulanması oldukça önemlidir. Kur'an'ın ve Hz. Peygamberin insanı eğitirken kullandığı yöntemler, bu hususta başvurulacak temel iki kaynağı oluşturmaktadır. Bu çalışmada gerek Kur'an gerekse Hz. Peygamberin kullandığı bir yöntem olan kıssa yoluyla öğretimin önemi üzerinde durularak; hadislerde yer alan birtakım kıssalardan din eğitimi açısından nasıl istifade edilebileceği hususunda bir değerlendirme yapmaya çalışılmıştır. Ele alınan hadis kıssalarının tahlil edilmesi neticesinde bu kıssaların, din eğitiminin soyut birtakım kavram ve konularının öğretiminde kullanılabilecek önemli birer materyal olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu kıssalar ile, her yaş grubundan okuyucu veya dinleyiciye yol gösterme, tavsiyelerde bulunma ve güzel örnekler sunma imkanı sağlanabileceği anlaşılmış, kıssaların din eğitimini etkili kılan ve kolaylaştıran önemli bir unsur olduğu da ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Religious Education aims at contributing to live people in accordance with the aim of creation of human beings through developing some psychological and physical capacities from birth. In this direction, it is very important to know and practice methods which will reach at the aim of religious education. The methods used in the Quran and hadiths for human beings' education composes basic two important sources. This study focuses on the method of teaching through stories used by the Quran and the Prophet Muhammad and tries to evaluate how we can advantage from the stories taken place in hadith from point of religious education. It was found that these stories taken place in hadiths were very important materials in teaching of abstract concepts and topics in religious education. In addition, it was understood that these stories were relevant for every age group of people, and they would be uses as guidance, suggestion and giving good examples for readers and listeners. Lastly it was also understood that these stories were important factors that could be effective and make easier in teaching religious matters.