Modern insanın trajik hayatına katlanabilmesinin bir yolu olan kara komedi ve bu bağlamda Behiç Ak'ın Tek Kişilik Şehir ve Güngör Dilmen'in Canlı Maymun Lokantası oyunlarındaki garson karakterlerinin incelenmesi
Black humor which is a way to endure the tragic life of modern human and in this context. the examination of the waiter characters in Behic Ak's Play Named as 'Single City and Gungor Dilmen's Play Named as alive Monkey Restaurant'
  1. Tez No: 441283
  2. Yazar: DİLARA ÜNALAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SEHER DEVRİM YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Kara Mizah, Modernizm, Postmodernizm, Gülme, Humor, Black Humor, Modernism, Postmodernism, Laugh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada geçmişten günümüze gülme ve komik algısının nasıl değiştiği, mizahın toplumsal ve kültürel değişimlerin aynası niteliğinde olduğu, modernizmden postmodernizme değişen kimlik algısının hayatın her alanında kendini gösterdiği gibi mizahta da gösterdiği işlenmiştir. Evrilen mizah anlayışının artık daha acımasız ve umutsuz bir hal alması ile Kara Mizah kavramının ortaya çıkışı ve insan hayatını nasıl etkilediği, değişen ve acımasızlaşan hayat koşulları karşısında, absürt ve saçma kavramlarının hayatın merkezine yerleşmesi ve yüksek yabancılaşma ile karşı karşıya kalan bireyin ancak kara mizah ile hayat mücadelesine devam edebilmesi tartışılmıştır. Bu bağlamda Behiç Ak'ın Tek Kişilik Şehir ve Güngör Dilmen'in Canlı Maymun Lokantası oyunları incelenmiş ve oyunlardaki garson karakterleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is treated that how the perception of laugh and humor changed from past to present, humor holds qualifications as if it is the mirror of cultural and social changes, the perception of identity which changes from modernism to postmodernism reveals itself every aspect of life and also in humor. It is discussed that the occurence of black humor with the evolved perception of humor now becomes more cruel and hopeless; how this affects human life; against the changing and becoming more cruel living conditions, the conceptions of absurd and nonsense are settled in the center of life and the individual faced with high-alienation can only continue his/hers life struggle with black humor. In this context, Behiç Ak's play named as“Single City and Güngör Dilmen's play named as ”alive monkey restaurant" are examined and the waiter characters in the plays are compared.