Üniversite öğrencilerinde romantik kıskançlık ile romantik ilişki inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between romantic jealousy and romantic relationship beliefs in college students
- Tez No: 441388
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik kıskançlık, kıskançlık, ilişki inançları, romantik ilişkiler, işlevsel olmayan inançlar, Romantic jealousy, jealousy, relationship beliefs, romantic relationships, dysfunctional beliefs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin romantik kıskançlık düzeyleri ile romantik ilişkilere yönelik inançları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu ana amacın yanında üniversite öğrencilerinin romantik kıskançlık düzeyleri ile romantik ilişkilere yönelik işlevsel olmayan inançlarının, cinsiyet, kendini kıskanç olarak algılayıp algılamama, geçmiş ilişki deneyimi ve şu anki ilişki durumu gibi değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Çukurova Üniversitesi'nin çeşitli fakülteleri ve bölümlerinde öğrenim görmekte olan 509 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin romantik kıskançlık düzeylerine ilişkin veriler, Pines ve Aronson (1983) tarafından geliştirilen ve Demirtaş (2004) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Romantik Kıskançlık Ölçeği”; işlevsel olmayan romantik ilişki inançlarına ilişkin veriler, Romans ve DeBord (1995) tarafından geliştirilen ve Gizir (2012) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“İlişki İnançları Ölçeği”; kişisel ve ailesel özelliklere ilişkin veriler de araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Bağımsız Gruplar t- Testi, parametrik olmayan testlerden de Mann Whitney U Testi'nden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin tüm kıskançlık tetikleyicilerine karşı gösterebileceği toplam kıskançlık düzeyleri ile işlevsel olmayan toplam ilişki inançları ve İlişki İnançları Ölçeği'nin tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, üniversite öğrencilerinin işlevsel olmayan ilişki inançları toplam puanı ile Romantik Kıskançlık Ölçeği'nin kıskançlık durumunda verilen bilişsel, fiziksel ve duygusal tepkiler, yapıcı baş etme, kıskançlığın olumlu ve olumsuz etkileri ve kaybetme korkusu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken, yıkıcı baş etme ve yetersizlik duygusu puanları ile işlevsel olmayan ilişki inançları toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Üniversite öğrencilerinin puanlarına cinsiyet değişkeni açısından bakıldığında, Romantik Kıskançlık Ölçeği'nin yalnızca bilişsel tepkiler, yapıcı baş etme, olumlu ve olumsuz etkiler alt boyutlarında, İlişki İnançları Ölçeği'nin de“Birbirimizin bütün ihtiyaçlarını karşılamalıyız”“Her şeyi Birlikte Yapmalıyız”ve“Birbirimizi Değiştirebilmeliyiz”alt boyutlarında kızlar ve erkekler açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin puanlarına, kendilerini kıskanç olarak algılayıp algılamama değişkeni açısından bakıldığında ise, Romantik Kıskançlık Ölçeği'nin kıskançlık tetikleyicileri, fiziksel, bilişsel ve duygusal tepkiler, yapıcı baş etme, kıskançlığın olumlu etkileri ve işlevsel olamayan toplam ilişki inançları arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Son olarak da romantik ilişki deneyimi ve şu anda bir romantik ilişkisi olup olmamasına göre öğrencilerin tüm kıskançlık tetikleyicilerine karşı gösterebileceği toplam kıskançlık düzeylerinin anlamlı bir şekilde değişiklik gösterdiği bulunmuştur. İşlevsel olmayan ilişki inançları açısından bakıldığında ise geçmişte romantik ilişki deneyimi olan ve hiç romantik ilişki deneyimi olmayan üniversite öğrencilerinin puanları arasında herhangi bir fark bulunamazken, şu anda romantik ilişkisi olduğunu belirten üniversite öğrencilerinin şuanda ilişkisi olmayan öğrencilere göre işlevsel olmayan ilişki inançlarına daha fazla sahip oldukları ortaya çıkan bulgulardandır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to determine the relationship between romantic jealousy levels and romantic relationship beliefs in college students. In addition to this main goal, the study also examines whether romantic jealousy levels and dysfunctional romantic relationship beliefs differ in terms of gender, self-perception of jealousy, experiences in the past and current relationship status. The study was completed with 509 students from various faculties and departments in Çukurova University. The data related to students' romantic jealousy levels was gathered using the Romantic Jealousy Scale, which was originally developed by Pines and Aronson (1983) and adapted to Turkish by Demirtaş (2004). The data about dysfunctional romantic relationship beliefs was gathered using the Relationship Beliefs Scale, which was developed by Romans and DeBord (1995) and adapted to Turkish by Gizir (2012). Additionally, to gather personal information and family features, the researcher prepared the Personal Information Form. For data analysis, the researcher used the Pearson Product-Moment Correlation, Independent Samples t-Test and the Mann Whitney U Test which is originally a nonparametric test. The study findings suggest that there are meaningful and positive relationships among the jealousy trigger levels and the total scores of dysfunctional relationship beliefs of students and all subscales of the Relationship Beliefs Scale. However, while there is a positive relationship between the total score of students' dysfunctional beliefs and their cognitive, physical and emotional reactions, constructive coping, fear of loss and the negative and positive effects of jealousy subscales, there is not a meaningful relationship between destructive coping, feelings of inadequacy, and the total score of dysfunctional relationship beliefs. Considering the students' scores in terms of gender, there are meaningful differences among boys and girls under the following subscales: cognitive reactions, constructive coping, positive and negative effects in the Romantic Jealousy Scale, and under the subscales of“We should meet all the needs of each other”,“We should do everything together”and“We should be able to change each other”in the Relationship Beliefs Scale. Considering the total scores of students in terms of whether they perceive themselves as jealous, the researcher observed meaningful differences between jealousy triggers, physical, cognitive and emotional reactions, constructive coping, positive effects of the jealousy subscales of the Romantic Jealousy Scale and the total score of dysfunctional beliefs. In terms of past and current relationship variables, jealousy triggers differentiate significantly. With regard to dysfunctional relationship beliefs, there was no difference between the scores of students who had past romantic relationship experiences and those who did not, whereas the students who are currently in relationships were found to have more dysfunctional relationship beliefs than those who are not.