Üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerde akılcı olmayan inanışları, romantik kıskançlık ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between university student's irrational beliefs in romantic relationships, romantic jealousy, and relationship satisfaction
  1. Tez No: 748876
  2. Yazar: PELİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, Kıskançlık, Romantik ilişki, Relationship satisfaction, Jealousy, Romantic relationship
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerde akılcı olmayan inanışları ilişki doyumu ve romantik kıskançlık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma kesitseldir. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve betimsel bir çalışmadır. Örneklem Eylül 2021-Kasım 2021 arasında oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği (RAİNÖ), İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ) ve Romantik Kıskançlık Ölçeği (RKÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya yazılı bilgilendirilmiş onamı alınan 288 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, yaş, anne ve baba birlikte olma durumu, çalışma durumu, gelir durumu, yerleşim yerleri ve romantik ilişki durumlarına göre RAİNÖ, İDÖ ve RKÖ puanlarının karşılaştırılması incelenmiş, öğrencilerin romantik ilişki durumlarına göre İDÖ puanları arasında, anne ve baba birliktelik durumu ve gelir durumlarına göre DKÖ puanları arasında, yaş ve anne ve baba birliktelik durumlarına göre RAİNÖ puanları arasında fark olduğu saptanmıştır. Ölçekler arasındaki ilişki durumunun değerlendirilmesi sonucunda DKÖ puanları ile RAİNÖ puanları arasında pozitif korelasyon olduğu, İDÖ puanları ile DKÖ arasında anlamlı korelasyon olmadığı ve İDÖ puanları ile RAİNÖ arasında anlamlı korelasyon olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between university student's irrational beliefs in romantic relationships, relationship satisfaction and romantic jealousy. The study is cross-sectional. The relational survey model was used and it is a descriptive study. The sample was created between September 2021 and November 2021. As data collection tools; Personal Information Form, Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale (IBRRS), Relationship Satisfaction Scale (RSS) and Romantic Jealousy Scale (RJS) were used. A total of 288 volunteer participants, whose written informed consent was obtained, were included in the study. The comparison of IBRRS, RSS and RJS scores of university students according to gender, age, mother and father's being together, working status, income status, residential area and romantic relationship status was examined. It was determined that there was a difference between the student's RSS scores according to their romantic relationship status, between their RJS scores according to their mother and father's relationship status and income status, and between their IBRRS scores according to age and mother and father's relationship status. As a result of the evaluation of the relationship between the scales, it was determined that there was a positive correlation between RJS scores and IBRRS scores, there was no significant correlation between RSS scores and RJS, and there was no significant correlation between RSS scores and IBRRS scores.