Modernist Türk romanında depresif ve nevrotik karakterlere psikanalitik bir yaklaşım
A psychoanalitic approach to depressive and neurotic characters in modern Turkish novel
  1. Tez No: 441391
  2. Yazar: BANU ANTAKYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanalizm, Sigmund Freud, modernizm, depresyon, nevroz, Psychonalysis, Sigmund Freud, modernism, depression, neurosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bilinçli olarak tanımlanan pek çok olay, davranış ve rastlantının altında bilinçaltında yatan nedenler etkili olmaktadır. Görüneni değil, görünenin altında yatan etkenleri anlama yoluyla bireyi ve sorunlarını tanıma, insan davranışlarının nedenlerini daha iyi yorumlayabilme için kullanılan Freud'un geliştirdiği psikanalitik eleştiri yöntemi, sanat eserlerinin anlaşılıp yorumlanmasında geniş olanaklar sunmuştur. Bu tez çalışması, modernist Türk romanlarında önemli bir yere sahip olan depresif ve nevrotik karakterleri seçtiğimiz romanların özelinde psikanalitik açıdan irdelemeyi amaçlar. Araştırmada, yöntem olarak başta Freud olmak üzere, onu takip eden ya da küçük farklılıklarla ondan ayrılan psikanalistler ve nevroz çözümlemesinde Karen Horney'in yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Çalışmada, modernist Türk romanının öncülerinden sayılan Ahmet Hamdi Tanpınar, Hikmet Erhan Bener, Leyla Erbil, Oğuz Atay, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Yusuf Atılgan, Pınar Kür, Tezer Özlü gibi çoğu Freud öğretisini benimseyen yazarların seçilen romanlarında, klinik depresif, manik depresif ve nevrotik tanısı olan ana karakterlerin ruhlarındaki saplantıların, açmazların, acıların, korkuların, yalnızlığın ve parçalanmışlığın nedenlerinin çocukluk dönemindeki travmatik yaşantılara bağlı olduğunu, Freud'un öne sürdüğü psikanalitik görüşlerden hareketle ortaya koyduk. Analiz edilen her romanın ardından kısa bir değerlendirme yaparak, yetişkin dönem yaşamındaki uyumsuzlukların nedenini Freud'un bakış açısına göre yorumlayıp çocukluk döneminde yaşanan olaylara ve önemlisi ebeveynin yetersiz sevgi ve ilgisine dayalı olduğu tespitinde bulunduk. Tezimizde vardığımız sonuçları belirttikten sonra, çalışmamıza konu olan romanların ve yararlandığımız kuramsal kitapların kaynakçasını sunduk.
Özet (Çeviri)
The things in the subconscious are effective in many events, behaviors and coincidence which are defined as conscious. Psychoanalytical critical system, developed by Freud to get to know people and understand them better by studying their subconscious, is used widely while commenting on literary and artistic works. This thesis aims to study the characters with depressive and neurotic symptoms in Modern Turkish novel in terms of psychoanalysis. The method followed in this study is the approaches of psychoanalysts like Freud and his followers. As fort he analysis of neurosis, the approaches of Karen Horney are used. İn the study, the novels of the pioneers of Modern Turkish novel like Ahmet Hamdi Tanpınar, Hikmet Erhan Bener, Leyla Erbil, Oğuz Atay, Selim İleri, Adalet Ağaoğlu, Yusuf Atılgan, Pınar Kür and Tezer Özlü having adopted Freudian discipline have been studied. İn the selected novels of these novelists, the main characters who are clinical depressed, manic depressed and the ones diagnosed with neurotic symptoms have fears, grief and also they suffer from loneliness. These problems are caused by the tragic events they have had during their childhood period and the problems have been analyzed in accordance with Freudian discipline. After analyzing each novel according to Freudian point of view, we have come to conclusion that these problems are caused by the events that the characters have had during their childhood period and the most important reasons are lack of concern and love of their parents. After stating the conclusions, we have presented the novels we studied in this thesis study and the other sources.