Aşık Veysel Şatıroğlu'nun şiirlerinde din ve dindarlık
Religion and piety in the poetry of Aşık Veysel Şatıroğlu
- Tez No: 441408
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ÂşıkVeysel, dindarlık, tasavvuf, din psikolojisi, musiki, Âşık Veysel, religious, sufism, psychology of religion, music
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma halk şairi Âşık Veysel Şatıroğlu'nun şiirlerinde dinî yaşayışı konu edinmiştir. Şatıroğlu'nun biyografilerine ve şiirlerine dayanılarak dinî hayatının psikolojik olarak tahlil edilmesi hedeflenmiştir. İlk olarak din ve dindarlık kavramları açıklanmıştır. Şair şiirlerini sazı ve türküleriyle tanıtan bir halk ozanı olduğu için, musikide din ve dinde musiki konuları da aynı bölümde kısaca ele alınmıştır. Daha sonra şairin tüm hayatı dikkate alınarak kişiliğinin oluşmasında belirleyici faktörler psikolojik olarak değerlendirilmiştir. Şiirlerine yansıyan tasavvufî tecrübeler ve dinî tasavvurlar din psikolojik açıdan analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with religious living of Âşık Veysel Şatıroğlu, a bard. It aims to analyze his religious life psychologically based on his biographies and poetry. Firstly, the concepts of religion and pietism are explained. As the poet is a bard who introduces folk poetries through his saz (a typical musical instrument) and ballads, in this thesis the concepts of“music over religion”and“religion over music”are discussed. The sufistic experiences and religious realizations reflected in his poems are psychologically analized.