Üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimini belirlemede planlanmış davranışlar teorisi ve girişimcilik eğitiminin rolü
Measurement of university students' entrepreneurship intention : the role of the theory of planned behavior and entrepreneurship education
- Tez No: 441407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişimcilik eğilimi, planlanmış davranışlar teorisi, girişimcilik eğitimi, Entrepreneurship, entrepreneurship intention, theory of planned behavior, entrepreneurship education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde girişimcilik, teknolojinin hızla gelişmesiyle ve bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla ekonomik gelişmede rol oynayan önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Girişimcilik, toplumsal ve bireysel refahı sağlamada ve bireylerin yaşam standartını yükseltmede, sosyal ve ekonomik refahı sağlamada önemli bir ekonomik güç haline gelmiştir. Girişimciliğe verilen bu önem beraberinde girişimcilik eğitimine duyulan ilgiyi de arttırmaktadır. Girişimcilik eğitimi, gençlerin anlaşılmasında ve onların girişimsel tutumlarını arttırmada önemli faktörlerden biridir. Eğitimin genç insanların düşüncelerine ve amaçlarına etkisinden dolayı potansiyel girişimcilerin eğitimle beslenmesi ve geliştirilmesi gerekir (Wang & Wong, 2004). Bu bilgiler ışığında, bu çalışmada Planlanmış Davranışlar Teorisi unsurları olan kişisel tutum, sosyal norm ve algılanan davranışsal kontrolun ve ayrıca girişimcilik eğitiminin öğrencilerin girişimcilik eğilimleri üzerinde etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde girişimcilik eğitimi alan 3. ve 4.sınıf işletme öğrencileri üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; üniversite öğrencilerinin algılanan davranışsal kontrollerinin girişimcilik eğilimi üzerinde en yüksek pozitif etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Kişisel tutumun ve girişimcilik eğitiminin de öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini pozitif ve anlamlı olarak etkilediği fakat sosyal normun girişimcilik eğilimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, entrepreneurship has been one of the key factors which plays role in economic development thanks to high improvement of technology and easy access to information. Entreprenuership has been crucial economic power to provide social and personal welfare and to increase life standarts of individuals. The importance given to entrepreneurship is also increasing the interest which felt on entrepreneurship education. Entreprenurship education is one of the key factors to understand young people and to increase their entreprenuerial attitudes. Potential entrepreneurs should be supported and developed with education, because of education's effect to aims and thoughts of young people (Wang & Wong, 2004). In light of this informantion, personal attitude, social norm, perceived behavior control which is becoming the Theory of Planned Behavior's items was also examined (analyzed) whether or influence of entreprenuership education to university students' entrepreneurial intentions. In accordance with this purpose, Osmaniye Korkut Ata University and Kahraman Maraş Sütçü İmam University was researched on the third and fourth class business administration students' who get entrepreneurship education. According to the findings of this research, it was found that percevied behavior control had the strongest positive effect on university students' entrepreneurial intentions. It has been reached to results of the fact that personal attitude and entrepreneurship education have positive and significant effects on university students' entrepreneurial intentions but social norm has not statistically significant effect on university students' entrepreneurial intentions.