Exploring the relationship between students' beliefs about language learning and language learning strategies in a high school context in Turkey
Öğrencilerin dil öğrenme yargıları ve dil öğrenme stratejileri arasındaki ilişkinin Türkiye'de bir orta öğretim ortamında araştırılması
- Tez No: 441412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme yargıları, dil öğrenme stratejileri, ilişki, Beliefs about language learning, language learning strategies, relationship
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yapılan bu nicel çalışma, Türkiye'de bir orta öğretim ortamındaki öğrencilerin dil öğrenme yargıları ve dil öğrenme stratejileri arasındaki ilişkiyi inceledi. Ayrıca, çalışma öğrencilerin dil öğrenme yargıları ve dil öğrenme stratejileri arasındaki ilişkiyi belirledi. Bu çalışmanın katılımcılarını, Adana Yüreğir Hayret Efendi Anadolu Lisesi'nin öğrencileri oluşturdu. Katılımcılardan dil öğrenme yargilarini belirlemek için Horwitz (1988)' in Dil Öğrenme Yargıları Envanterine cevap vermeleri istendi. Ayrıca, Oxford (1990)'un Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri katılımcıların çeşitli dil öğrenme strateji kullanımlarının sıklığını belirlemek için kullanıldı. Veriler, betimsel analizler ve Pearson r korelasyon yöntemi kullanılarak analiz edildi. Araştırma katılan öğrencilerin en çok hafıza ve telafi edici stratejileri kullandığı belirlendi. Ayrıca, bilişsel stratejiler en az sıklıkta tercih edilen dil öğrenme stratejisi olarak belirlendi. Buna ek olarak, sonuçlar öğrenciler için İngilizce öğreniminde pratik ve tekrarın önemli olduğunu gösterdi. Dahası, katılımcıların İngilizce' nin kendilerine gelecekte daha iyi bir iş bulma fırsatı yaratacağına inandıkları için İngilizce' yi kendileri için önemli olarak gördüğü belirlendi. Son olarak, dil öğrenme yargıları ve dil öğrenme stratejileri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
This quantitative study explored the students' beliefs about language learning and strategies while learning the foreign language in a high school context in Turkey. Also, it identified the relationship between students' beliefs about language learning and their strategy use. Participants of this study were high school students at Hayret Efendi Anatolian High School in Yüreğir, Adana. Participants were asked to answer Horwitz's (1988) the Beliefs about Language Learning Inventory (BALLI) so as to specify their beliefs regarding language learning. Secondly, Oxford (1990)'s Strategy Inventory for Language Learning (SILL) was utilized to measure frequency of participants' usage of language learning strategies. Descriptive analyses and Pearson r correlation were utilized to analyze the data. According to results of this current study, the most frequently preferred strategies among participants were memory and compensatory strategies. However, the least preferred strategies were cognitive strategies. Additionally, participants had a high opinion of repetition and practice in learning English and they perceived English as significant for better career opportunities. Finally, result of the Pearson r correlation revealed that all language learning strategies were significantly and positively correlated with five different areas of learners' beliefs about language learning.