A corpus-based approach on the design and implementation of a lexical syllabus for electrical and electronics engineering students
Elektrik ve elektronik mühendisliği öğrencileri için sözcüksel izlence hazırlanması üzerine derleme dayalı bir yaklaşım
- Tez No: 441411
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Derleme dayalı yaklaşım, özel amaca yönelik ingilizce, sözcüksel izlence, Corpus-based approach, ESP, needs analysis, lexical syllabus
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Derleme dayalı yaklaşım gerçekçi ve güvenilir kaynaklar sağladığı için, ESP (Özel Amaca Yönelik İngilizce) alanında derleme dayalı yaklaşım üzerine son zamanlarda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar, hem ESP öğretmenleri hem de öğrencileri için ESP materyallerinin geliştirilmesine yönelik ihtiyaçların karşılanmasını amaçlar. Bu çalışmada, eğitim dili İngilizce olan Niğde Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik mühendisliği bölümünde okutulan ders kitaplarından elde edilen gerçek verilere dayalı etkin ve gerçekçi bir sözcüksel izlence hazırlanması hedeflenmiştir. Ardından elde edilen veriler AntConc, AntWordfinder ve RANGE programları vasıtasıyla analiz edilebilmesi bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Ardından, derleme dayalı yaklaşımla elde edilen verilerle sözcüksel izlence hazırlanmıştır. Daha sonra Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (EEM) bölümündeki hem öğrenciler hem de akademisyenlere mülakat uygulanmıştır. Bundan sonra öğrencilerle bir anket çalışması yapılmıştır ve sonuçlar öğrencilerin İngilizce dil ihtiyaçlarıyla ilgili algılarını ortaya çıkartmak üzere değerlendirilmiştir. 94 öğrencinin mevcut dil seviyelerini görmek amacıyla bir ön-test uygulanmıştır. Öğrenciler; deney ve kontrol gurubu olmak üzere iki guruba ayrılmıştır. Öğrencilerin kendi alanlarını kapsayan kelimelerde ne açıdan bir ilerleme sağlayabileceklerini görmek amacıyla, sadece dört yetiye dayalı geleneksel İngilizce program birinci guruba, sözcüksel program ise ikinci guruba uygulanmıştır. 12 haftalık uygulamanın sonunda, iki gurup arasındaki farkı görebilmek için son test uygulanmıştır. Sonuçlar uygulama gurubunun lehine anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın sonucu Niğde Üniversitesi EEM bölümündeki öğrencilerin teknik kelime kapasitesini artırma konusunda son derece istekli olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrencilerin çoğu, hem mevcut materyallerin hem de dersin içeriğinin yeniden gözden geçirilmesi konusunda hem fikir oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there have been various studies on the corpus-based approach in the field of English for Specific Purposes (ESP) since the corpus-based approach provides the field with authentic and reliable sources. These studies aim to meet the needs for the development of ESP materials for both ESP practitioners and learners. In the current study, the aim was to design an effective corpus-based lexical syllabus based on authentic data which were gathered through materials such as textbooks, lecture notes and online resources at the Engineering Faculty, at the department of Electrical & Electronics Engineering (EEE) at Nigde University, where the majors are in English. Then, the collected data were converted into machine readable form to be analysed by means of AntConc, AntWordfinder and RANGE programmes. With the data obtained through a corpus based approach, a lexical syllabus was designed. After that, both the lectures and students at the department of EEE were interviewed. Then, a questionnaire survey was conducted with the students and the results were analyzed in order to find out their perceptions related to their English language needs. A pre-test was conducted with 94 students at the department in order to see the students' current levels of English. Then, the students were divided into two groups, one of which was the experimental group and the other of which was the control group. The conventional General English syllabus, which is purely based on four skills, was applied in the former, whereas the lexical syllabus for students was applied in the latter in order to see to what extent the students could improve their vocabulary capacity in terms of their specialty subject. At the end of the 12-week treatment for the experimental group, a post test was conducted to see the differences between two groups. The results indicated a significant difference favouring the experimental group. The results of the study indicate that the students at department of Electrical and Electronics Engineering (EEE) at Nigde University are eager to improve their technical vocabulary capacity. Moreover, the majority of the students are of the opinion that both the materials and the content of the course should be improved in terms of the lexical items it contains.