Arap dünyasında çocuk edebiyatı hakkında nitel bir inceleme (Suriye örneği)
Examination about children's literature in Arab world (Example in Syria)
  1. Tez No: 441420
  2. Yazar: MOHAMAD OUROT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, edebiyat, çocuk, şiir, hikâye, Arap, Syria, literature, child, poem, story, Arab
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i kapsayan ve coğrafi olarak Şam Bölgesi diye isimlendirilen Arap ülkelerindeki“çocuk edebiyatı”incelenmiştir. Suriye'de çocuk edebiyatı, şair Rızḳullah Ḥassun'un 1867 yılında Kirlof Hikâyelerini Arapçaya tercüme etmesiyle başlamış, Abdurrahman es-Sefercelânî'nin 1923'te kaleme aldığı Silsiletü'l-maḥfuẓâtü'l-arabiyye dizisiyle sürmüş ve görebildiğimiz kadarıyla Muhammed Ḳarânyâ'nın Ẓavâhirü't-tecdid fi kasaidi'l-eṭfâl adlı eserine kadar devam etmiştir. Ürdün'de üç aşamalı bir şekilde gelişen edebi çalışmalar, İbrahim el-Bevarşî ile başlamış, Yusuf el-'Azm, Ravżatü'l-Hüdhüd ve Ahmed el-Müsliḥ gibi edebiyatçılarla devam etmiştir. Filistin'de ise 1928'de başlayan çalışmalar bölgesel ve siyasi sebeplerden dolayı ülke dışında sürmüştür. Lübnan'daki edebi çalışmalar, diğerlerinden daha önce XIX. yüzyılda başlamış, XX. yüzyılın başlarında yoğunlaşmış, 1960'lı yıllarda ise tercümeye doğru bir dönüşüm göstermiştir. Yetmişli yıllardan sonra kitap yayımcılığı artmıştır. Bu ülkelerin maruz kaldığı ihtilal, işgal ve sürgünler nedeniyle çocuk edebiyatı türlerinde daha çok milli, hamasi duygular ile direniş ve mücadele teması işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this searching Arab children's literature was examined in Arab countries geographically named as damascus region, including Syria, Lebanon, Pelastine and Jordan. Children's literature in Syria has started in 1867 with stories of Kirlof which translated to Arabic language by Peot Rizkallah Hassan, continued with Abdul Rahman al-Sefercelânî's series“Silsilat al-Mahfuzât al-Arabiyyah”. As we see, it continued until Mohammad Karanya's work which named“Zavahiru'l-Tecdeed fi Kasaidu'l-Etfâl”. The literature studies in Jordan, developing a three-stage manner, has started by Ibrahim al-Bevrashi and continued with the litterateurs like Joseph al-Azm, Raudatu'l Hudhud and Ahmad al-Muslih. In Pelastine, the literature studies which started in 1928, were continued abroad because of regional and political issues. In Lebanon, the literature studies started in XIXth century before the others, itensified beginning of XXth century. In 1960 it took away toward translations. After in seventies years the publications have increased. Because of the occupation, revolution and exile situations in these countries, national resistance, enthusiastic emotions and struggle issues were mostly discussed in children's literature types.