Sabah gazetesi (9394-10123 sayılar-inceleme ve seçilmiş metinler)
Sabah Newspaper (9394-10123 issues-study and selected texts)
- Tez No: 446061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GENÇ OSMAN GEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabah Gazetesi, Ġkinci MeĢrutiyet Dönemi, Birinci Dünya SavaĢı, Çanakkale SavaĢı, Türkçülük, Türk Sineması, Çocuk Edebiyatı, Çocuk GeliĢimi, Türk Hikâyesi, Türk Gazeteciliği, Türk Kültürü, Türk Kadını, Türk Dil Reformu, Osmanlı‟da Reklam, Sabah Newspaper, The Second Constitutional Era, First World War, The Battle of Çanakkale, Pan Turkism, Turkish Cinema, Children‟s Literature, Child Development, Turkish Story, Turkish Journalism, Turkish Culture, Turkish Women, Turkish Language Reform, Ottoman Advertising
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1105
Özet
Bu çalışmanın amacı Sabah gazetesinin 6 Kasım 1915-19 Ocak 1918 tarihleri arasında yayımlanan 9394-10123. sayılarının içindekiler tablosunu ve tahlili bir fihristini oluşturduktan sonra gazeteden seçilmiş bazı metinler Arap harflerinden Latin harflerine aktarılarak dönemin edebi, siyasi, tarihi ve içtimai hayatına ışık tutmak ve bu metinleri bilim dünyasına kazandırmaktır. Gazete, fişleme yöntemiyle incelenmiş ve konu başlıklarına göre tasnif edilmiştir. Birinci Bölümde sayı sırasına göre bir içindekiler tablosu çıkarılmıştır. İkinci Bölümde gazetede yer alan yazılar, yazar adına, türüne ve konusuna göre sıralanarak tahlili bir fihrist oluşturulmuştur. Üçüncü Bölümde edebi olanlar başta olmak üzere gazetede yayımlanan bazı yazılar konusuna göre tasnif edilerek Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmıştır. Daha sonra dizin ve kaynakça çalışmaya eklenmiştir Çalışma sonunda elde edilen bulgular Giriş bölümünde“Gazetenin Bölümlerin Özellikleri”,“Gazetenin Biçimi Hakkında Değerlendirmeler”,“Gazetedeki Müstear İsimler Üzerine Düşünceler”,“İncelenen Sayılarda Edebi Durum ve Matbuat”,“İncelenen Sayılarda Türkçülük ve Milli Edebiyat”,“İncelenen Sayılarda Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Gelişimi Meseleleri”,“İncelenen Sayılarla Çanakkale'ye Bir Bakış”adlı başlıklarda ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmamız öncelikli olarak Türk edebiyatı ve Türk gazeteciliğine daha sonra diğer sosyal bilimlere, eğitim bilimlerine ve bazı fen bilimleri dallarına da kaynaklık edecek bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, revealing the literal political, historical and social life of the age by preparing an analysed index of the Sabah newspaper which were published between the dates of 6 November 1915 and 19 January 1918 with the issue numbers 9394 to 10123, after than, translating some chosen texts from Arabic to Latin letters. The newspaper, examined with the card indexing method and categorized according to the subjects. The first part includes a numerical table of content. In the second part, there is an analysed index which is prepared by ordering the texts that are chosen from the newspaper, according to their writer's name, kinds and subjects. The third part includes some chosen texts, especially the literal ones which are translated into Latin letters from the Arabic letters and classified according to the their subjects. After than, directory and bibliography are added to the study. The results of the study analysed in detail, under the headlines of“Introduction”,“The Attiributes of the Newspaper's Parts”,“Evaluations About the Newspaper's Form”,“Ideas on Pen Names”,“Literal Situations in the Examined Issues”,“Pan Turkism and National Literature in Examined Issues”,“Child Development and Children's Literature Subjects in the Examined Issues”,“A View on Çanakkale in the Examined Issues”. This study would be a source firstly for he Turkish literature and journalism, than fort the educational, social and some other sciences.