Kur-an'da Yerküre'nin anlatımı
Reference of Globe in Quran
  1. Tez No: 441444
  2. Yazar: HİLMİ TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Ayet, Kevni Ayet, Yerküre, Dünya, Arz, Yıldız, Quran, Tafsir, Verse, Verse about Creation, Globe, Earth, Land, Star
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kur'ân-ı Kerim'de doğa bilimlerine dikkatimizi çeken çok sayıda ayet vardır. Kur'ân, insanların ibret almalarını sağlamak ve Yüce Allah'ın güç ve kudretini tefekkür (düşünmemiz) için zaman zaman bu ilimlere değinmektedir. Bununla birlikte Kur'ân-ı Kerim, yeryüzü ve yeryüzü şekillerinden de bahsetmektedir. Yeryüzü ile ilgili ayetler Kur'ân'ın değişik yerlerine serpiştirilmiş vaziyettedir. Kur'ân-ı Kerim'deki bu gerçeklerden hareketle,“Kur'ân'da Yerküre'nin Anlatımı”konusunu ele alıp incelemeye karar verdik. Tezimiz giriş bölümünün yanı sıra üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi ve amacına kısaca değindik. Birinci bölümde; Tefsir tarihine kısa bir bakış başlığı altında tefsir ilminin doğuşu, tanımı ve kapsamı hakkında kısa ve genel bilgiler verdik ve sonra tefsir'in tanımını yaptık. Bununla birlikte bu çalışma tezimizle doğrudan bağlantısı olmasından dolayı İlmî Tefsir ve Konulu Tefsir metotlarını da kısaca açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde; Yerküre'nin anlatımı ana başlığı altında, ilk önce dünya ve arz kelimelerinin etimolojik tahlilini yaptıktan sonra, sırasıyla Kur'ân-ı Kerim'de yerküre'nin yaratılış evreleri, arzın yayılması ve etrafından eksiltilmesi, dünyanın şekli ve hareketleri, yeryüzü ve yeryüzü şekilleri, yerküre'nin yaratılışıyla ilgili ilmi nazariyelerin değerlendirilmesi, Kur'ân'ı Kerim'de semâvat ve arz kavramı, bilimsel açıdan yeryüzünün tabakaları konularını açıklamaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise; Yerküre'nin yaratılış evreleri ana başlığı altında, Kur'ân-ı Kerim'de yerküre'nin altı günde yaratılması, bilimsel açıdan yaratılış evreleri, bilimsel verilerin Kur'ân açısından değerlendirilmesini yaptıktan sonra da çalışmamızı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
In Quran, there are several verses drawing attention to issues constituting natural sciences. It sometimes touches upon these sciences in order to make us consider power and might of Allah. Quran also mentions about earth and land forms. Verses about earth are available in various parts of Quran. Based on these facts stated in Quran, we decided to address and analyze“References for Earth in Quran”.In addition to introduction, this thesis includes three more chapters. In introduction, we shortly touched upon subject, importance, aim and methods of research. In the first chapter, we made a brief definition of tafsir after giving general information about tafsir history under the title of overview of tafsir history. We also explained Scientific Tafsir Method and Thematic Tafsir Method briefly due to their direct relation to this thesis. In the second chapter, under the main title of“Reference to Earth in Quran”, we analyzed etymologically the words“earth”and“sky”as in their original meaning in Quran and then strived to define scientific theories in Quran relevant to creation phases of earth, shape and movements of earth, land and land forms. In the third chapter, under the title of“Creation Phases of Earth”, we completed our study after the evaluation of creation of earth in six days, meanings to which six days may refer, scientific evaluation of creation phases, evaluation of scientific data with regard to Quran