Avrupa Birliği'nde eğitim hakkı
Right to education in European Union
- Tez No: 441449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Hakkı, Avrupa Yüksek Öğretim Alanı, Anayasa ve Uluslararası Hukukta Eğitim Hakkı, Avrupa Eğitim Programları, Right to Education, European High Education Area, Right to Education in the Constitution and International Law, European Education Programs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı; eğitim hakkını tarihsel gelişim içerisinde kronolojik bir sırayla ve hukuksal boyutuyla hem ulusal hem de uluslararası seviyede incelemek ve elde edilen kazanımları irdelemektir. Konu gereği Avrupa Birliği'nde eğitim hakkı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Avrupa Birliği üye ülkelerinde eğitim, üye ülkelerin kendi sorumluluğunda yürütülmektedir. Ancak, Avrupa Birliği'nin eğitimin koordinasyonu, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, özellikle teknik – mesleki eğitim konusundaki ve Avrupa Yükseköğretim Alanı ile ilgili uygulamaları hakkındaki politikaları büyük katkılar sağlamaktadır. Tezde hem ulusal hem de Avrupa Birliği dahil olmak üzere uluslararası alandaki eğitim hakkının oluşum aşamaları ve bugünkü sonuçları ele alınmıştır. Avrupa Birliği'nin, aday ülkeler de dahil olmak üzere, bireylerin eğitim seviyelerini daha üst konuma getirmek, Avrupa boyutunu oluşturmak, eğitimin kalitesini artırmak ve karşılıklı kültür alışverişini desteklemek üzere düzenlenen ve uygulanan eğitim programları, konu kapsamında incelenmiştir. Avrupa Birliği üye ülkelerinin anayasalarındaki eğitim hakkını içeren hususlar özetle incelenmiştir. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Komisyona açılan eğitim hakkına ilişkin örnek davalar tezde yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyse the Right to education in the light of the Law in historical aspect via chronological order in both national and international level and examine the gained earnings. Due to the subject of the study, education and Right to Education in European Union has examined in details. In European Union, the right and the responsibility of education belongs to each member state. But the policies and the studies done by the European Union to cooperate, improve and expands the Right to education, especially in technical training and Europe High Education Area, have greatly supported the training and education. On the thesis, the improvements and the today's result of the right to education took into consideration both national and international level including European Union. Education programs on subject initiated by European Union including candidate nations to improve education level, to create European Vision, to increase education quality and to support exchange of cultural affairs were examined in details. The right to education written in the constitutions of European Union member states were studied. Aditionally, the examples of the cases related to the right to education claimed at the European Court of Justice and European Union Comission level were mentioned on the thesis.