Roma Dönemi Anadolusunda din
Religion in Anatolia during the Roman
- Tez No: 441461
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Din, Archeology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Roma İmparatorluğu, dinler, kültler, Paganizm, Musevilik, Hıristiyanlık, Asia Minor, Roman Empire, religions, cults, Paganism, Judaism, Christianity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Roma Dönemi Anadolusu'nda belli başlı üç din mevcuttu. Bunlar Roma paganizmi, Anadolu'da küçük bir grubun mensup olduğu Musevilik ve İ.S. 3. yy.'da kendini iyice hissettiren Hristiyanlık'tır. Roma paganizmi temellerini Yunan paganizmden almış olup, Anadolu'da farklı bir ifade şekli bulmuştur. Anadolu'da Musevilik Hellenistik Çağ'dan beri iyi bilinmekte olup, irili, ufaklı çok sayıda topluluklara sahipti. Anadolu'ya Hristiyanlık'ın girişi İ.S. 1. yy.'ın sonuna doğru gerçekleşmiş olup, bu topluluklar özellikle Smyrna, Ephesos ve Pergamon gibi Batı Anadolu'daki büyük kentlerde kendini hissettirmişlerdir. Bu tezde Anadolu'da İ.S. 1. ve 4. yy.'lar arası var olan bu üç din özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the Roman Empire there were three major religions in Asia Minor. These were Roman paganism, the Judaism, which was common in a small group of communities and the Christianity, which was felt thoroughly during the 3rd cent. A.D. in entire of Asia Minor. Roman paganism, basics of which were taken from the ancient Greek paganism , had a characteristic feature in Asia Minor. Since the Hellenistic period, Judaism was well-known in Asia Minor, had a number of small communities. Christianity was entered to Asia Minor in 1st cent. A.D. and it was spread among the suburban communities in large cities, such as Smyrna, Ephesus and Pergamum in western Asia Minor. In this present thesis three religions in Asia Minor between the 1st and 4th cent. A.D. were outlined.