Sosyo-kültürel bir olgu olarak annelik: Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki anne akademisyenler üzerine nitel bir araştırma
Motherhood as a socio-cultural phenomenon: A qualitative research on mother academicians in Dokuz Eylül University
- Tez No: 441462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BELKIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, Sosyo-kültürel Değerler, Feminist Teori, Anne Akademisyenler, Nitel Araştırma, Motherhood, Socio-cultural Values, Feminist Theory, Mother Academicians, Qualitative Research
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, annelik olgusunu feminist teori ışığında sosyo-kültürel bir olgu olarak ele almaktadır. Çalışma dahilinde, annelik ve sosyo-kültürel değerler arasındaki ilişkiyi belli başlıklar altında ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda çalışma kapsamında, annelik olgusunun sosyolojik ve psikolojik açıdan nasıl tanımlandığına, anneliğin tek tanrılı dinlerdeki konumuna, kadının anne olması sebebiyle çalışma yaşamında karşı karşıya kaldığı sorunlara ve bazı feminist yazarların anneliğe dair bakış açılarına yer verilecektir. Son olarak anne akademisyenlerle yapılan görüşmelerin çıktıları çalışmanın teorik arka planı ışığında betimlenerek yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of motherhood is discussed as a socio-cultural phenomenon in the light of feminist theory in this study. The aim of the study is to demonstrate the relationship between motherhood and socio-cultural values under certain titles within the study. How phenomenon of motherhood is defined by sociological and psychological aspects, status of motherhood in monotheistic religions, women's problems which is faced in working life due to be mother and some feminist writers' perspectives on motherhood will be shared within the study in this context. Finally, outcomes of interviews which is applied to mother academicians will be described and reviewed in the light of the theoretical background of the study.