Türk deniz ticaret filosunda emniyet kültürü incelemesi; İzmir bölgesi limanları uğraklı gemiler üzerine inceleme
Safety culture study in the turkish merchant fleet; An investigation of ships arrived in iİzmir region ports
- Tez No: 441483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZORBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deniz taşımacılığı, kültür, örgüt kültürü, emniyet, emniyet kültürü, Marine transportation, culture, organizational culture, safety, safety culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Uluslararası ticaret içerisinde deniz taşımacılığı sektörünün payı her geçen gün artış göstermektedir. Günden güne büyüyen ticaret hacmi nedeniyle deniz taşımacılığının emniyetli bir şekilde yapılabilmesi büyük önem taşımaktadır. Emniyetli bir şekilde operasyonların yürütülebilmesi için hem gemi personelinin hem de limanlardaki personelin emniyet kültürüne sahip olması gereklidir. Bu çalışmanın amacı, denizcilik sektöründe çalışan gemi adamlarının emniyet kültürü algılamasının ölçülmesidir. Sonuç olarak, tehlikeli yük taşıyan gemi çalışanlarının emniyet kültürü, diğer çalışanlara göre daha yüksektir. Ayrıca geçmişte kaza geçirmeyen çalışanların emniyet iletişiminin kaza geçirenlerden, ekonomik durumu iyi olan gemi adamlarının ekonomik durumu iyi olmayan gemi adamlarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca emniyet kültürü ile yaş ve tecrübe, medeni durum ve öğrenim durumu arasında ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The proportion of marine transportation in international trade grows day by day. Because of growing trade volume, it is important to sustain marine trasportation in a safety way. In order to operate marine operations in a safety way, both mariners and port personal have to have safety culture. The main purpose of this study is to evaluate safety culture of mariners. As a result safety culture of mariners who works in hazardous cargo ships is higher than others. Safety communication of mariners who have an accident past is higher than who don't. Also safety communication of mariners who have good economical conditions is higher than who haven't. Besides, there is not a relationship between safety culture and age, experience, marital status and educational background.