Organizational resilience in maritime business: Complex adaptive systems approach
Deniz işletmeciliğinde örgütsel dayanıklılığın kompleks adaptif sistemler yaklaşımı ile incelenmesi
  1. Tez No: 668228
  2. Yazar: HATİCE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Dayanıklılık, Kompleks Adaptif Sistemler (CAS), Denizcilik İşletmeleri, Dökme Denizcilik, Yorumlayıcı Yapısal Modelleme, Organizational Resilience, Complex Adaptive Systems, Maritime Business, Bulk Shipping, Interpretive Structural Modelling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısı, özellikle 1980'lerden sonra, iş dünyası teknolojik gelişmeler, değişen müşteri beklentileri, ticaret engellerinin kaldırılması ve bu kalıplar arasındaki pek çok siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşüm ve etkileşim gibi önemli gelişmelerle karşı karşıya kalmıştır. Küresel iş ortamında ve uluslararası ticaretteki bu tür gelişmeler denizcilik işletmelerini de şekillendirmektedir. Bu değişim ve gelişmelerle başa çıkmanın önemli anlayışlarından bir tanesi de örgütsel dayanıklılığın sağlanması ve sürdürülmesidir. Dayanıklılık yeteneklerini belirlemek ve geliştirmek için farklı kültürel ve endüstriyel dinamikler önemli olsa da; bağlama bağlı yaklaşım, örgütsel alanda çeşitlilik yaratsa da örgütsel dayanıklılık faktörlerinin / kolaylaştırıcılarının/ özelliklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda fikir birliği eksikliğine neden olur. Bu boşluğu doldurmak ve küresel gelişmeleri ve denizcilik işletmelerinin kendine özgü durumlarını anlamak için, bu tez, Kompleks Adaptif Sistemler (CAS) Yaklaşımını teorik bir mercek olarak sunmaktadır. Kuruluşları yönetmenin geleneksel yolları, tüm bu etkileşim ve değişim döngüsünün gereksinimlerini karşılayamamaktadır çünkü denizcilik işletmeleri, son derece değişken iş ortamlarında dinamik pazarlarda şiddetli rekabet içinde iş yapmaktadır. Denizcilik işletmelerini sadece bir sistem olarak değil, aynı zamanda karmaşık uyum sistemi olarak yönetmek, kuruluşların birçok sorununu kolayca ele almasına ve dayanıklı denizcilik örgütlerinin geliştirilmesine olanak tanıyacaktır. Bu tez, Kompleks Adaptif Sistemlerinin (CAS) yeterli tasarım özelliklerini tanımlanıp örgütsel özelliklere dahil edilebilirse, denizcilik işletmeleri kuruluşlarının Kompleks Adaptif Sistemler (CAS) Yaklaşımı aracılığıyla nasıl dayanıklı örgütler geliştirebileceklerini göstermek için bir örgütsel çerçeve önermeyi amaçlamaktadır. Dökme yük gemilerinin küresel deniz taşımacılığında ve Türk filosunda orantılı önemi nedeniyle, tezin kapsamı ve örneklemi Dökme Yük Gemi İşletmeleri olarak seçilmiştir. Söz konusu amaca ulaşmak için, Kompleks Adaptif Sistemlerinin (CAS) sağlayıcılarını / kolaylaştırıcılarını / özelliklerini belirlemek adına sistematik literatür taraması yapılmıştır. Kompleks Adaptif Sistemlerinin en çok kullanılan özelliklerini ortaya çıkardıktan sonra, bu özelliklerin hangilerinin denizcilik işletmelerinde örgütsel dayanıklılığın geliştirilmesine yardımcı olabileceğini değerlendirmek için Denizcilik Uzmanlarının görüşleri iki aşamalı Delphi araştırmasıyla toplanmıştır. Tezin son aşaması olarak Yorumlayıcı Yapısal Modelleme yöntemi ile denizcilik işletmelerinde örgütsel dayanıklılığı geliştirirken diğer özellikleri tetikleyen en etkili özellikleri analiz etmek ve değerlendirmek için denizcilik uzmanlarının görüşlerine yeniden başvurulmuştur. Çalışmanın sonuçları, Kompleks Adaptif Sistemlerin (CAS) denizcilik işletmelerinde örgütsel dayanıklılığı geliştirmek için uygun bir mercek olduğunu göstermektedir. Örgütleri tasarlarken uygun Kompleks Adaptif Sistemler (CAS) özelliklerini kullanmak, dayanıklı denizcilik işletmelerinin oluşmasını sağlayacaktır. Tespit edilen 15 Kompleks Adaptif Sistemler (CAS) özellikleri arasından örgütsel dayanıklılığı sağlarken diğer özellikleri tetikleyen ve etki eden en etkili özellikler olarak Çeşitlilik Özelliği, Ortaya Çıkış Özelliği, Birlikte Evrilme Özelliği, Karşılıklı Etkileşim Özelliği, Doğrusal Olmama Özelliği, Dinamizm Özelliği ve Tahmin Edilemezlik Özelliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the second half of the 20th century, especially after the 1980s, the business world faced important developments like technological advancements, changing customer expectations, removal of trade barriers, and through so many political, social, and economic transformations and interactions between those patterns. Such developments in the global business environment and international trade shape the maritime business. One of the important understandings of dealing with these changes and advancements is to developt organizational resilience and ensuring its continuity. Although different cultural and industrial dynamics are important to identify and develop resilience capabilities; contextdependent approach creates variety in an organizational field which induces a lack of consensus on evaluation and development of organizational resilience factors/enablers/features. To fill this gap and to understand global developments and sui generis situations of maritime business, this dissertation offers Complex Adaptive Systems (CAS) Approach as a theoretical lens. Traditional ways of managing organizations were not able to answer the requirements of all this cycle of interaction and change since maritime business organizations compete fiercely in dynamic markets in highly volatile business environments. And managing maritime businesses not only as a system but as a complex adaptive system will allow organizations to easily handle many problems and enables to develop resilient maritime organizations. This thesis aims to suggest an organizational framework to show how maritime business organizations can develop resilient organizations via Complex Adaptive Systems (CAS) Approach if appropriate design features of Complex Adaptive Systems could be defined and included in organizational properties. The sample of the dissertation has decided as Bulk Shipowner Organizations due to the importance of bulk carriers in global maritime transportation and the Turkish fleet. To reach the mentioned aim, a systematic literature review conducted to figure out features/enablers/characteristics of Complex Adaptive Systems. After revealing the most used features of Complex Adaptive Systems, Maritime Expert opinions gathered to evaluate which features of CAS could help to develop organizational resilience in maritime business via two-round Delphi research. And as the last step, Interpretive Structural Modelling applied with the help of the same maritime experts' opinions to analyse and evaluate effective features that trigger other features while developing organizational resilience in the maritime business. The results of the study show that Complex Adaptive Systems is a proper lens to develop organizational resilience in the maritime business. Using proper Complex Adaptive Systems features while designing organizations help to enable resilient maritime business organizations. Among the 15 CAS features determined from the literature, Diversity Feature, Emergence Feature, Co-evolution Feature, Interaction Feature, Non-linearity Feature, Dynamism Feature and Unpredictability Feature are the most effective features that dominate the rest of the features while developing organizational resilience in the maritime business.