Kırsal kalkınma için organik tarım: Kenya örneği
Organic farming for rural development: A case of Kenya
  1. Tez No: 441487
  2. Yazar: SULEIMAN KWEYU SINGORO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Organık Tarım, Agrokenya, Rural Development, Organic Farming, Agrokenya
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tarım gelişmekte olan ülkeler açısından son derece önemlidir. Bu önem daha çok kalkınmanın ve finansmanının anahtarının tarım sektörü ve kırsal nüfus olmasıyla ilgilidir. Böylesi bir durum Kenya için de geçerlidir. Nitekim, Kenya'da nüfusun büyük bir çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşamakta ve birincil gelirlerini tarımsal faaliyetlerden elde etmektedirler. Çiftçilerin çoğu organik tarım üzerine çalışmaktadır. Ancak çoğunluğu küçük ölçekli işletmelere sahip çiftçiler, yayım hizmetlerinde yetersizlikler, krediye ulaşmadaki zorluklar, yeni tarım teknolojilerinden uzak kalmak gibi çok sayıda sorunla mücadele etmek durumunda kalmaktadırlar. Bu nedenlere bağlı olarak çiftçilerin üretim kapasiteleri düşük düzeyde kalmakta ve kendilerine yetecek kadar gıda elde etmekte dahi zorlanmaktadırlar. Bu çalışmada sözkonusu sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla, özellikle kadın çiftçi odaklı küçük çiftçilerin üreticiliğinin iyileştirilmesinin yolları aranmaktadır. Çalışmanın temel amacı; çiftçilere ihtiyaç duyulan kaynakların (örneğin arazi, teknolojik ekipman, kredi gibi) sağlanması ve böylece piyasa için üretim yapmalarına imkan vererek gelirlerinin arttırılmasına katkı sağlamaktır. Bu çerçevede Hindistan ve Brezilya örnekleri incelenmiş, Batı Kenya'daki organik tarım uygulanması için yol haritaları çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda mevcut koşullar itibariye Kenya'daki küçük çiftçilerin bilgiye, finansal kredilere ve modern teknolojiye erişiminin yetersiz olduğunu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak çalışmada Agrokenya adında bir sivil toplum kuruluşu (STK) oluşturularak küçük ölçekli kadın çiftçilerin ve onların tarımsal tecrübelerinin desteklenmesi önerilmektedir. Bu STK Batı Kenya'da bulunan Kakamega bölgesinde kurulacak olup mobil temelli platform yardımı ile sulama teknolojileri ve tarımsal bilgi akışını sağlayarak çiftçilerin üreticilik kapasitelerinin arttırılmasına katkı yapacaktır.
Özet (Çeviri)
Agriculture is highly important for developing countries. Majority of people in these countries reside in rural areas and derive their primary income from farming activities. The situation is also valid for Kenya. In Kenya, majority of people in rural areas depend on agriculture as their source of livelihood. Most farmers are engaged in organic farming for food. However, the majority who are smallholder farmers continue to face myriad of challenges in accessing extension services, financial credits and new agricultural technologies. Because of these reasons, production capacity of these farmers is low thereby making it hard for them to afford basic needs like food. In this study the author sought to enhance the productivity of smallholder farmers with great focus on women farmers. The primary aim of the study was to help farmers access productive agricultural resources e.g. land, agricultural technology and financial credits, to enable them produce more agricultural products and improve their household incomes through the sale of surplus agricultural goods. Within this scope, case studies from India and Brazil were analyzed to provide a benchmark point for organic farming in Western Kenya. The study findings show that majority of smallholder farmers in Western Kenya lack adequate access to agricultural information, financial credits and modern agricultural technology. The author recommended the establishment of Agrokenya, an NGO that will support smallholder women farmers and promote organic farming practices. The NGO will be based in Kakamega County, Western Kenya and will provide education and training, agricultural information through mobile based platform and irrigation technologies to farmers to enable them improve their agricultural productivity.