The effect of emotional intelligence on the organizational commitment
Duygusal zekanın örgütsel bağlılığa etkisi
  1. Tez No: 441488
  2. Yazar: LYAILYA MYRZABAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Intelligence, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, Duygusal Zekanın Örgütsel Bağlılığa etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Böylece, deneysel olmayan bu nicel araştırmanın amacı Kazakistan`daki kamu ve özel organizasyonlarda çalışanların duygusal zekası ve örgütsel bağlılığını incelemektir. Veriler bir online anket formu aracılığıyla Kazakistan`da yaşayan 282 çalışan tarafından toplandı. Anket çalışanların kendileri tarafından doldurulacak şekilde hazırlandı. Bu anket çalışanlar ve yöneticiler arasındaki bağlılık ve duygusal zekayı değerlendirmek için hazırlanmıştır. Veri toplamak için Wong ve Law ile birlikte Allen ve Mayer`in örgütsel bağlılık sorularının modeline dayalı duygusal zeka üzerine sorulardan oluşan bir anket kullanılmıştır. Sonuçlar duygusal zeka ve onun dört ölçüsü ve örgütsel bağlılık ve onun üç ölçüsü arasındaki mühim karşılıklı ilişkiyi göstermiştir. Sonuca göre, duygusal zekası yüksek yönetici çalışanların örgütsel bağlılığını geliştirebilir. Anahtar kelımeler: Duygusal Zeka, Örgütsel Bağlılık
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of Emotional Intelligence on the Organizational Commitment. Thus, the purpose of this non-experimental quantitative research is the interrelationship between emotional intelligence of subordinate and organizational commitment of employee in private and government organization in Kazakhstan. Data were collected from 282 employees who live in Kazakhstan through an online survey form. It was self-reported questioner. It was the self-report of questionnaires where employees assess the level of their commitment and their perception of emotional intelligence of their manager. For data collection, a questionnaire including the questions on emotional intelligence, based on model of Wong and Law and organizational commitment questions based on Allen and Mayer were used. Results showed a significant interrelationship between total emotional intelligence with its four dimensions and total organizational commitment with its three dimensions. According to finding, manager with high emotional intelligence can increase organizational commitment of employees.