Psikolojik ve epistemolojik bağlamda bağnazlık ve görünümleri üzerine bir inceleme
The study on psychological and epistemological aspect of bigotry and i̇ts views
  1. Tez No: 441495
  2. Yazar: YASİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bağnazlık, İrtica, Taassup, Fanatizm, Yobazlık, Din, Mezhep, Milliyetçilik, Bigotry, Reactionism, Fanaticism, Conservatism, Religion, Sect, Nationalism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezimizde, toplumda daha çok mütedeyyin, dini hassasiyetleri yüksek insanlara özgü bir kavrammış gibi kullanılan bağnazlık kavramı ile onunla aynı anlamdaymış gibi, birbirlerinin yerine kullanılan irtica kavramlarını ele alacağız. Bağnazlık kelimesinin belli bir gruba ve zümreye ait olmadığı gibi irtica ile de aynı anlamda olmadığını açıklamaya çalışacağız. İlk bölümde kelimeler ayrı ayrı ele alınarak etimolojileri ve ortaya çıktıkları kültürlerdeki kullanım alanları incelenmiştir. İkinci bölümde kavramların tarihsel arka planları, içerikleri ve alanları ele alınmış kelimeler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise bağnazlık kavramının psikolojisi ve toplumdaki değişik yansımaları incelenmiştir. Bu çalışmamızda bağnazlığın, özellikle toplumumuzda sanki belli bir kitleye aitmiş ve ait olduğu kitleyi de aşağılayıcı, suçlayıcı bir araca dönüştürüldüğünü oysa bağnazlık probleminin, herkesin problemi olduğunu ortaya koyduk
Özet (Çeviri)
In our study, in a society used as a concept“bigotry”as it was peculiar to conservative and religious people and as if bigotry had the same meaning with the concept“reactionism”We will try to clarify the concept bigotry's not peculiar to a certain group or coterie besides clarifying bigotry's not having got the same meaning with reactionism. In the first part, the words have been examined with their etymologies and the words usage in the cultures that appeared. In the second part, the concepts historical backgrounds, content and meanings have been examined and the words have been compared. In the third part, bigotry's psychological reasons and various reflections in society have been discussed. In our study, bigotry especially ın our society as ıf it was peculiar to a certain coterie and the crowd of people that are looked down on and an accusing vehicle but the problem bigotry is a problem of everybody.