Psikolojik sağlamlığın kazanılmasında dini duygu ve düşüncenin rolü ve önemi
The role and significance of religious emition and thought on acquering phsychological resilience
- Tez No: 441494
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAPAREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Psikolojide sağlamlık, Dini Duygu ve Düşünce, Esneklik, Psychological Resilience, Religious Emotion and Thoughts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada ahlaki, bireysel ve toplumsal yönden bireyin duygu,düşünce, davranış ve tutumlarının belirlenmesinde sahip olduğu inanç ve değerlerin, insanın psikolojik yönden sağlamlığının oluşmasındaki önemi vurgulanmıştır. Ayrıca insanın yaşamdaki zorluklar karşısında dini inançtan nasıl destek aldığı ve bu sayede psikolojik sağlamlık kazanması üzerinde durulmuştur. Dinin bireye kazandırdığı olumlu dirençle insanın bir çok yönden esnek hareket etmesindeki rolü ve önemi belirtilen çalışmamızda dini inancın fiziksel ve ruhsal yönden insana pozitif katkılar sağlayarak olaylarla baş etmedeki önemine de değinilmiştir. Birinci bölümde, araştırmayla ilgili temel kavramlar ve günümüzde psikologların esneklik kavramı üzerinde önemle durma sebeplerine dair açıklamalar yer almaktadır. İkinci bölümde dini duygu, düşünce, davranış ve tutumları etkileyen yaş, cinsiyet, aile, kırsal-kent yaşantısı, sosyo-ekonomik düzey, eğitim ve cinsellik gibi değişkenler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise psikolojik sağlamlığın gelişimindeki risk ve koruyucu faktörler, dinin olumlu ve olumsuz etkileri ve psikolojik sağlamlığın ortaya çıktığı durumlar ele alınmıştır. Olumlu dini duygu ve düşünce; manevi çöküşü önleyici bir faktör olmasının yanı sıra, olumlu dini algıların da insanı yaşama bağlayan ve psikolojik sağlığı destekleyen bir direnç olduğunu belirtebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, for the determination of the individual emotion, thoughts, behaviors and attitudes in moral, personal and social aspects, belief of values are emphasized as a mainstay having by a person. For an individual, having support from religious beliefs and in this way gaining resilience in the face of difficulties of life is also discussed. In our study, the role and importance of religion which gives positive resistance to individuals for being flexible in many ways and importance of physical and mental aspects of the religious belief in dealing with the events by providing a positive contribution to people was also discussed. In the first section, basic concepts related to study and present explanations of the reasons for emphasizing on the concept of flexibility of psychologists is located. The second part focuses on variables such as age, gender, family, rural-urban life, socio-economic levels, education and sexuality that influence religious feelings, thoughts, behaviors and attitudes. In the third part risk and protective factors in the development of resilience, positive and negative effects of religion and the cases where resilience is emerged from are dealth with. In conclusion, it can be said that in the face of trauma and crisis situations a believing person who has religious feelings and thoughts stays strong and can use religion in the ability to cope with the events and gaining resilience in the best way. We can say that positive religious feelings and thoughts; as well as being a preventing factor in the collapse of spiritual situaiton, as a resistant, positive religious perception also connects people to life and supports psychological health.