İzmir metropolü lise gençliğinin yaşadığı sorunlar hakkında bir araştırma
A research on the problems of high school teens in the city Izmir
  1. Tez No: 441498
  2. Yazar: HÜSEYİN ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAPAREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Sorun, Aile, Din, Medya, Popüler Kültür, Youth, Problem, Family, Religion, Media, Popular Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Gençlik, her toplumda en dinamik unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun içindir ki, toplumların en yenilikçi ve en değişime açık kesimini gençler oluşturmaktadır. Bu durum, özellikle genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde daha çok görülmektedir. Gençlerin son derece duyarlı ve her türlü etkiye açık olmaları nedeniyle, içinde bulundukları toplumun psiko-sosyal durumundan, kültürel ortamından, ekonomik şartlarından ve diğer yaşanılan bütün toplumsal sorunlarından etkilendiği bilinmektedir. Gençler, sorunlarıyla baş edip sosyalleşme sürecini yaşarken kendilerine bireysel ve sosyal bir kimlik oluşturma çabasındadırlar. Kimliklerini oluşturdukları bu süreçte ailenin, dinin, medyanın ve popüler kültürün etkisi altındadırlar. Bütün bu sorunlarla mücadele ederken ciddi kırılmalar ve bunalımlar yaşayabilmektedirler. Bu kriz döneminin başarıyla atlatılabilmesi için gençlerin çabalarının yanında, yetişkinlerin sorun üretici bir konumda değil tam aksine sorun çözücü bir konumda olmaları beklenir. Kanaatimizce toplumların sağlıklı bir gelecek inşa edebilmesinde, gençlerin göstermiş olduğu bu azimli tutumun ve onlara yetişkinler tarafından sağlanan desteğin önemli bir payı vardır.
Özet (Çeviri)
The youth is regarded as the most dynamic element in every society. Thus, it represents the most progressive and receptive part of societies. It is also the case in our country where the young population is highly observed. It is a well-known fact that the youth is likely to get affected by psychosocial structure, cultural environment, economic conditions and all the other social problems of the society they live in since they are extremely sensitive and receptive to any impacts. While trying to cope with problems that come along with socializing process, the young people strive to create an individual and social identity. Within this process in which they form their identities, they act under the influence of their families, religion, media and popular culture. While coping with these problems, it is highly possible for the young people to experience serious meltdowns and crisis. In order for them to get over this crisis stage, the adults are expected to solve problems rather than create them together with the youngsters' continuous will-power. We strongly believe that the determined attitude of the youth together with the support provided by the adults will contribute greatly to the well-being and future of societies.