Ev başkanının sorumluluğu
Responsibility of the household leader
  1. Tez No: 991396
  2. Yazar: İLAYDA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM AKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kusursuz sorumluluk, Sorumluluk, Irreproachable respensibility, Responsibility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Aile toplumun temeli ve en önemli parçasıdır. Toplum, ailelerin bir araya gelmesi ile oluşur ve aileler toplumun şekillenmesinde önemli rol oynar. Toplum halinde bir arada yaşamanın olumlu ve olumsuz birçok sonucu bulunmaktadır. Toplum halinde bir arada yaşayan insanların, zaman zaman diğer insanların davranışları neticesinde zarar görmesi, olumsuz sonuçlardan biridir. Bu durumda oluşan zararın tazmini gerekmektedir ancak bazen öyle kişiler vardır ki bu kişilerin vermiş oldukları zararların bizzat kendileri tarafından tazmin edebilmesi mümkün olmayabilmektedir. Bu durumda mağdur tarafın zararının giderilmesi, kusursuz bir başka kişinin sorumluluğunu oluşturmaktadır. Gözetim ve denetime muhtaç küçük, kısıtlı, akıl hastası ya da akıl zayıflığı bulunan bireylerin hukuka aykırı davranışları neticesinde üçüncü kişilere verilen zararın tazmini ev başkanı tarafından sağlanmaktadır. Çalışmamız ev başkanının hukuki sorumluluğunu incelemekte olup 4 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; genel anlamda hukuki sorumluluk ve kusursuz sorumluluk ele alınmıştır. İkinci bölümde; aile kavramı ve ev başkanlığı kurumu incelenmiş; esasen ev başkanlığının temelinin Roma Hukuku'ndaki pater familias'a dayandığı ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ev başkanının sorumluluğu ve bu sorumluluğun hukuki niteliğine yer verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise; ev başkanının sorumluluğunun sonuçları ile ev başkanlığı ile benzer olan kurumlar incelenmiştir. Çalışmamız, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, 743 Sayılı Türk Medeni Kanunu, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 818 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, yargı kararları ve doktrin görüşleri çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The family is the foundation of society and its most essential component. Society is formed through the coming together of families, and families play a significant role in shaping social structure. Living together in a social order gives rise to numerous positive and negative consequences. One of the adverse consequences is that individuals living within society may, from time to time, suffer harm as a result of the conduct of others. In such cases, the damage incurred must be compensated. However, there are situations in which the persons who cause the damage are unable to compensate for it personally. In these circumstances, the compensation of the injured party's loss gives rise to the liability of another person who is himself or herself without fault. The compensation of damage caused to third parties as a result of unlawful acts committed by minors, persons under guardianship, or individuals suffering from mental illness or mental weakness who are in need of care and supervision is ensured by the head of the household. This study examines the legal liability of the head of the household and consists of four chapters. In the first chapter, legal liability in general and strict (no-fault) liability are discussed. The second chapter examines the concept of the family and the institution of headship of the household, demonstrating that the foundations of this institution are rooted in the pater familias of Roman law. The third chapter addresses the liability of the head of the household and the legal nature of this liability. In the fourth and final chapter, the consequences of the liability of the head of the household and institutions analogous to headship of the household are examined. This study is conducted within the framework of the Turkish Civil Code No 4721, the Turkish Civil Code No. 743, the Turkish Code of Obligations No. 6098, the former Turkish Code of Obligations No. 818, judicial decisions, and doctrinal opinions.