Otel işletmelerinde şikayet yönetimi: Antalya ili örneğinde Rus turistlerin büyük ölçekli otellere yönelik e-şikayetlerin değerlendirilmesi complaint management in hotels: Evaluation of e-complaints of Russian tourists in large-scale hotels in Antalya province
- Tez No: 441547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Şikayet Yönetimi, Şikayet Davranışı, E-Şikayet, Otel İşletmelerinde Şikayetler, Complaint Management, Complaint Behavior, E-Complaint, Complaints in Hotel Enterprises
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Otel işletmeleri, müşterilerle yüzyüze etkileşimin yoğun olduğu konaklama süresinin bir günden başlayıp haftalar hatta bazen daha da uzun sürdüğü bir zaman diliminde hizmet vermektedir. Müşterilerle etkileşimin diğer hizmet işletmelerinden uzun sürmesi yaşanan deneyim sayısını arttırmaktadır. Yaşanan deneyimler her zaman olumlu olmamakta, olumsuz deneyimler de yaşanmaktadır. Bu deneyimlerin bir kısmı şikayet ile sonuçlanmaktadır. Şikayetler otel işletmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu önem müşteri memnuniyetinin sağlanması, aksayan yönlerin tespit edilmesi ve giderilmesinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde yoğun rekabet ortamında işletmelerin mevcut müşteriyi korumaya çalışmaları yeni müşteri kazanmaktan daha kolaydır. Bu nedenle mevcut müşterilerden gelen şikayetler dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli, müşteri şikayetinin çözüme ulaştırılmadan oteli terk etmesi engellenmelidir. Bu değerlendirme ve düzeltici faaliyetler sayesinde yeni gelecek müşterilerin de aynı sorunlarla karşılaşma ihtimali sıfırlanabilmektedir. Müşteriler ağızdan kulağa iletişimle yaşamış oldukları deneyimleri paylaşmaktadır. Bu paylaşım teknolojik gelişmeyle birlikte sadece yakın çevresini içermemekte artık dünyanın her köşesindeki insana ulaşabilmektedir. Yapılan çalışmalarda bireylerin olumsuz deneyimlerini paylaşma konusunda daha istekli olduğu görülmüştür. Bu tez çalışmasnın temel amacı Türkiye'ye yoğun olarak gelen turist grupları açısından önemli bir yere sahip olan Rus turistlerin otellere yönelik yapmış olduğu şikayetlerin değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonrasında otel işletmelerinin ağırlıklı olarak üzerinde durması gereken konuların belirlenmesidir. Gelen turistlerin büyük bir kısmı Antalya çevresini tercih etmektedir. Bu nedenle otel şikayetleri Antalya otellerine yönelik olarak seçilmiştir. Çalışmanın ilk iki bölümünde şikayet kavramı ve davranışı; şikayet eden müşterilerin kültürel, psikolojik ve demografik özelliklerine göre davranışları; şikayet yönetimi sisteminin işleyişi, şikayet çözümünde kullanılabilecek strateji ve yöntemler gibi teorik bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında Rus turistlerinin Antalya çevresinde bulunan beş yıldızlı otellere yönelik şikayet davranışları, Rus turistlerin sık olarak kullandığı hem şikayetlerini hem de önerilerini belirttiği www.tophotels.ru sitesindeki bilgilere göre sınıflandırılmış, toplam 200 adet şikayet incelenmiştir. Çalışma sırasında tüm yorumlar önerilerden ayıklanmış ve şikayetlere odaklanılmıştır. Şikayetler 2013-2014 yılları arasında yapılan şikayetlerdir. Söz konusu 200 adet şikayet Türkçe'ye çevirilip 15 farklı kategoride bölgeye, otele ve tarihe göre incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Rus turistler en çok alt yapı, yiyecek ve personelden şikayet etmektedir. 2014 yılına ait şikayetler 2013 yılına göre daha fazla olup, misafirlerin en çok şikayet ettikleri zaman dilimi Mayıs-Haziran ve Ağustos-Eylül dönemleri olduğu tespit edilmiştir. Bu ayların Rus turistler tarafından tercih edilmesindeki başlıca sebepler arasında bu dönemlerin sıcaklık ve kalabalıklık açısından, daha az ve tur fiyatlarının daha uygun olmasındandır. Antalya çevresindeki büyük ölçekli otellerin önemli gelir kaynağı olan Rus pazarını elde tutabilmesi ve müşteri sadakatini sağlayabilmesi için belirtilen şikayet konuları üzerinde çalışmalar yaparak hizmet kalitesini artırması, etkili şekilde müşteri ilişkilerini yönetmesi ve son olarak uygun ve etkin şikayet yönetim stratejilerini geliştirmesi ve uygulaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Hotel enterprises offer services in a period of time where the intensity of face-to-face interaction with customers is very high and the accommodation period may last from one day up to weeks or sometimes even lasts longer than weeks. The number of experiences is increased by the longer period of interaction with customers compared to other service businesses. The experiences are not always positive but they at times can be negative, too. Some of such experiences result in complaints. Complaints are highly important for hotel enterprises. This importance derives from meeting the customer satisfaction, identifying failures in management and overcoming them. In today's fierce competition environment, it is easier for businesses to maintain their current customers than to gain new ones; therefore it is essential that complaints from current customers be carefully taken into consideration and a customer be prevented from leaving the hotel without a solution to his/her complaint. Thanks to these evaluations and corrective actions, the possibility of facing the same problems in new customers in future can be removed. The experiences that customers share go the rounds via verbal communication. Such sharing, through technological advance, includes not only the immediate environment but now it can reach any person all over the world. It has been seen in studies carried out that individuals are more willing to share their negative experiences. The main aim of this thesis study is to evaluate the complaints about hotels made by Russian tourists who have an important place among the tourist groups with the highest number of visitors to Turkey and following this evaluation to identify the subjects which hotel enterprises must lay great emphasis on. A great majority of the incoming tourists prefer Antalya and its surroundings. Thus, complaints about hotels were gathered from the hotels in Antalya. The first two sections of the study include theoretical knowledge such as the concept of complaint and complaint behavior, behaviors of the complaining customers according to their cultural, psychological and demographic features, operation of the complaint management system, strategies and methods that can be used in the resolving a complaint. In the practice section of the study, the complaint behaviors of the Russian tourists regarding the five-star hotels around Antalya and a total of 200 complaints categorized based on the information on the website www.tophotels.ru, which the Russian tourists often use and on which they state both their complaints and suggestions, are analyzed. During the study all comments have been sorted out from the suggestions and focus is given to the complaints. The complaints are those made between 2013-2014. The 200 complaints in question have been translated into Turkish and examined in 15 different categories and according to region, hotel and date.According to the results obtained, the complaints of the Russian tourists are mostly related to inadequate infrastructure, flavorless food with little variety and unqualified personnel. With 2014 bearing more complaints than 2013, the time frame in which the guests make complaints the most is the periods between May-June and August-September. Among the primary reasons why these months are mostly preferred by the Russian tourists are the lower temperature, less crowdedness and cheaper prices of tours. In order for the large-scale hotels around Antalya to have a steady hand on the Russian market which constitutes a significant source of income and to ensure customer loyalty, they need to increase service quality working on the complaint subjects stated, effectively manage customer relations and finally develop and implement appropriate and effective complaint management strategies.