Neoliberal reconstruction and dissent in european periphery: SYRIZA case
Avrupa çeperinde neoliberal yeniden yapılanma ve muhalefet: SYRIZA örneği
- Tez No: 441552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF UZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Neoliberalleşme, Küreselleşme Karşıtı Hareketler, Yunanistan, SYRIZA, Globalization, Neoliberalization, Anti-globalization Movements, Greece, SYRIZA
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
2000'li yıllardan itibaren küreselleşmeyle koşut olarak gelişen küreselleşme karşıtı hareketlerin birçok varyasyonu içerisinde bölgesel örnekler özel bir öneme sahiptir. SYRIZA'yı bu örnekler arasında benimseyen bu çalışmada Avrupa kamu borç krizinin Avrupa çevre ülkelerine etkileri ele alınmaktadır. Küreselleşme yalnızca dünya genelinde etkili bir olgu değil, aynı zamanda bölgesel ve ulusal düzeylerde de etkileri olan bir olgudur. Bu açıdan hem Avrupa Birliği üyesi olması, hem de ulus-devlet özellikleri göstermesi yönüyle Yunanistan önemli bir örnektir. Bu çalışma küreselleşme olgusunu farklı yönlerden incelerken, Robinson ve Sklair'in eserleri temelinde küreselleşmeden fayda sağlayan grubu ulusötesi kapitalist sınıf olarak değerlendirmektedir. Bu bağlamda neoliberalleşmenin ulusötesi kapitalist sınıfın çıkarları doğrultusunda finans ve para politikalarını belirlediği düşünülmektedir. Literatürde Avrupa Birliği'nin parasal birlik ve pazar entegrasyonunu sağlamayı amaçlayarak oluşturduğu Avrupa Mali Sistemi'nin, çevre ülkelerindeki finansal ve parasal sistemle asimetri oluşturduğu iddia edilir. Krizin Avrupa çevresi üzerindeki etkileri üretim ilişkileri, finansal politikalar ve refah ülkesi açılarından tartışılmaktatır. Yunanistan örneğinde, bir toplumsal hareket olarak ortaya çıkan SYRIZA'nın küreselleşme karşıtı hareketlere hangi şekilde eklemlendiği ve kriz karşısında kendisini nasıl konumlandırdığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede edinilen bulgulara göre, SYRIZA'nın neoliberal politikalara karşı oluşmuş kolektif bir tepkinin sonucu olarak ortaya çıktığı belirlenmiştir. Kendisini yerelde mücadele eden diğer sol hareketlerle dayanışma içerisinde görmektedir ve tarihsel sol geleneği ilerlemeci ve birleştirici bir bakış açısıyla ele almaktadır. Bu açıdan farklı siyasi görüşleri ve toplumsal hareketleri temsil etmektedir. Aynı şekilde SYRIZA'nın küresel direniş hareketleriyle de dayanışma içerisinde olduğu belirlenmiştir. Tsipras'ın siyasi-finansal bir blok olarak ifade ettiği ulusötesi kapitalist sınıfı, küreselleşmeden fayda sağlayan grup olarak ele almaktadır. Neoliberal politikalara karşı olunduğu parti stratejilerinde açıkça belirtilmiştir. Avrupa kamu borç krizi ve kurtarma paketi pazarlıkları parti içerisinde bölünmeye yol açmıştır. Yunanistan'ın borç ödemelerindeki geciktirmeleri Avrupa Birliği içerisinde ve Yunanistan'da Grexit tartışmalarına yol açmıştır. Avrupa kamu borç krizi bir çok sorunun sonucu olduğu kadar birçoğunun da sebebidir.
Özet (Çeviri)
Regional examples have a special significance within anti-globalization movements which have developed alongside the progress of globalization in 2000s. In this study which takes SYRIZA to be one of such movements, the impact of the European public debt crisis on the European peripheral countries is examined. Globalization is not only a phenomenon effective on the world as a whole, but also a phenomenon which has impacts at the regional and national levels. In that respect, Greece sets an important example due to its membership in the European Union and its nation-state attributes. Examining globalization in various aspects, this study adopts that it is the transnational capitalist class who benefit from globalization based on the works of Robinson and Sklair. In this context, it is contended that neoliberalization defines financial and monetary policies in accordance with the interests of transnational capitalist class. It is argued in the literature that the European Financial System developed by the European Union for creating monetary union and market integration creates asymmetry with the financial and fiscal systems in the peripheral countries. The impact of the crisis on the peripheral Europe is discussed with respect to financial and fiscal policies as well as the welfare state. In the case of Greece, how SYRIZA, which has emerged as a social movement, is related to anti-globalization movements and how it positions itself with respect to the crisis, is evaluated. According to the findings provided by this framework, it was determined that SYRIZA has emerged as a culmination of a collective reaction against neoliberal policies. It evaluates itself to be in solidarity with other leftist movements which struggle at the local level and approaches the historical legacy of the left with a progressive and unifying view. In that respect, it represents different political views and social movements. In this manner, it was determined that SYRIZA is acting in solidarity with anti-globalist resistance movements. The movement approaches the transnational capital class, defined by Tsipras as a historic bloc, as the group who benefit from globalization. The opposition to neoliberal policies is clearly stated in party strategies. European public debt crisis and negotiations on the recovery package resulted in a division within the party. The delays of Greece in the repayment of debt has led to the discussion of Grexit in the European Union and in Greece. The European sovereign debt crisis is one of the reasons of many problems as well as it is a consequence of many others.