Effects of IFRS on financial analysis: A comparison of pre and post ifrs periods in BİST
UFRS'nin finansal analiz üzerine etkileri: BİST'te UFRS öncesi ve sonrası dönemlerin karşılaştırılması
- Tez No: 441568
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ESRA ASLANERTİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, TFRS, Finansal Analiz, IFRS, TFRS, Financial Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Uluslararası Muhasebe Standartlarına uyum ve benimseme konusu son yıllarda birçok araştırmacı tarafından büyük bir ilgi çekmektedir. Uluslararası Muhasebe Standartlarının gerekliliklerine uyum kadar, bununla ilişkili bulunan Uluslararası Muhasebe Standartlarının finansal tablolar üzerine etkisi birçok çalışmada incelenmiş durumdadır. Farklı muhasebe standartları finansal tablolar üzerinde farklı etkilere sahiptir. Finansal tablolar yatırımcılar ve araştırmacılar için en önemli bilgi kaynağıdırlar. Bir yatırımcı için iyi bir yatırım kararı verme sürecinde yeni muhasebe standartlarının finansal tablolar üzerindeki etkileri dikkate alınmalı ve anlaşılmalıdır. Fakat Uluslararası Muhasebe Standartlarına geçişin finansal tablolar üzerine etkileri konusunda hala çok az bulgu olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı Uluslararası Muhasebe Standartlarının finansal tablolar analizi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışma böylece Uluslararası Muhasebe Standartlarının finansal tablolar analizi üzerine etkileri hakkındaki detaylı bilgileri raporlamaktadır. Amaca ulaşmak için çalışma Uluslararası Muhasebe Standartlarının ortak finansal rasyolar üzerine etkilerini araştırmaktadır. Çalışma Uluslararası Muhasebe Standartlarına geçişin finansal tablolar üzerine olan bazı istatistiksel etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Amaçlanan hedefe ulaşmak için çalışma bir taraftan farklı muhasebe standartlarına göre hazırlanan tablolardan elde edilen finansal rasyolar arasındaki farlılıkları analiz ederken, diğer taraftan Uluslararası Muhasebe Standartlarının erken ve daha sonraki dönemlerdeki farklılıklarını da analiz etmektedir. Çalışmanın literatüre birçok katkısı bulunmaktadır. Çalışma Uluslararası Muhasebe Standartlarının Borsa İstanbul'da kayıtlı Türk firmalarının finansal tablolarında yapılan finansal tablolar analizi üzerine etkilerini araştırarak somut bulgular ortaya koymaya ve farkındalık yaratmaya çalışmaktadır. Bu şekilde çalışma finansal tablo kullanıcıları, regülatörler ve politika yapıcılara faydalı olmayı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of compliance with IFRSs has received a great deal of attention from many researchers in recent years. The extent which firms adoption of IFRSs requirements, as well as the association effects of IFRS on financial statements have been examined in many researches. Different accounting standards have different effects on financial statements. Financial statements are the most important source of information for investors and researchers. For making a good decision as an investor, impacts of new accounting standards on financial statements should be taken into account and understood. But it can be said that there is still little evidence on the impacts of IFRS adoption on financial statements. This thesis aims to examine the effects of International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards (IFRS) on financial statement analysis. Thus, the study reports detailed information about effects of adopting IFRS on financial statement analysis. In order to reach this aim the thesis searches the impacts of IFRS on common financial ratios. The study reveals some statistical impacts of adopting IFRS on financial statements. To achieve intended goal while, this thesis provides analyzing regarding the differences among the financial ratios derived from financial statements prepared according to different accounting regulations on one hand, on the other hand it also analyzes differences in the earliest and latest IFRS periods as well. The study makes several contributions to the literature. The study attempts to explore the effects of IFRS on financial statement analysis in Turkish listed firms' financial statements in Borsa İstanbul and doing so attempts to create awareness and presenting tangible data. By this way, the study is to be useful for financial statements' users, regulators and policy makers.