Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının finansal tablolar ve analiz sonuçları üzerindeki etkileri: Bir uygulama
The effects of Turkish Accounting and Financial Reporting Standarts on Financial statements and analysis results: An application
- Tez No: 369131
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BEKCİ, PROF. DR. DURMUŞ ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, Finansal Tablolar, Finansal Analiz Teknikleri, Turkish Accounting/Financial Reporting Standards, Financial Statements, Financial Analysis Techniques
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Küreselleşme, Dünya üzerinde uluslararası alanda faaliyet gösteren işletme sayısının artmasına neden olmuştur. Bunun yanında sermaye piyasalarında uluslararası düzeyde meydana gelen gelişmeler ülkelerin ulusal düzeyde kendi dinamiklerine uygun olarak oluşturmuş oldukları muhasebe sistemlerinin uluslararası düzeyde yetersiz ve uyumsuz birer sistem olmaları sonucunu doğurmuştur. Bu bağlamda birçok ülke Uluslararası Muhasebe Standartları/Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını (IAS/IFRS) kendi ülkeleri için uyarlama çabası içerisine girmiştir. Türkiye'de ise Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ile bu amaç gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu tezin amacı, TMS/TFRS'nın finansal tablolar üzerinde biçimsel yapı, kapsam ve içerik açısından ortaya çıkardığı değişmeleri belirleyerek, bu değişmelerin finansal analiz sonuçları üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Tek Düzen Muhasebe Sistemi'ne (TDMS) ve TMS/TFRS'ye göre düzenlenen finansal tablolar biçimsel yapı, kapsam ve içerik bakımından karşılaştırıldığında önemli farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu farklılıklar, finansal tablo kullanıcılarının farklı amaçları dikkate alındığında, karar alma aşamasında finansal analiz sonuçlarının da değişmesine neden olmaktadır. TDMS ve TMS/TFRS'ye göre düzenlenen finansal tablolarda ve analiz sonuçlarında meydana gelen farklılıklar vaka çalışması ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid increase of the impacts of globalization on the world, has led to an increase in the number of businesses which operates in the international arena over the world. Besides, the developments in the international capital markets, have resulted the accounting systems that the nations appropriated to the their own dynamics at the national level, to be inadequate and incompatible systems at the international level. In this context, many countries has attempted to adapt the International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards (IAS/IFRS) be compatible to their country. In Turkey, with the preparation of the Turkısh Accounting Standards/Turkish Financial Reporting Standards (IAS/IFRS), this objective is being pursued. The aim of this thesis, is to identify the differences that arise from the effects of the TMS/TFRS, on formal structure, the scope and content of the financial statements, and to determine the effects of these differences on financial analysis results. The comparison of the financial statements formed by Uniform Accounting System (Tek Düzen Muhasebe Sistemi) (TDMS) and TMS/TFRS in the terms of formal structure, scope and content, shows significant differences. In considering the different purposes of financial statement users, these differences causes the differentiation of the financial analysis results in decision making. In this study, the differences that occur on the financial statements and analysis results formed by TDMS and TMS/TFRS is illustrated by a case study.