Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının finansal performanslarının TOPSIS yöntemiyle analizi
Financial performance analysis of deposit banks operating in Turkey using TOPSIS method
  1. Tez No: 441567
  2. Yazar: IRMAK ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mevduat Bankaları, TOPSİS Yöntemi, Deposit Banks, TOPSİS Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ülkede ekonomik faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için bankacılık sektörünün etkin ve verimli bir performans sergilemesi gerekir. Bu performansların belirlenmesinde çok kriterli karar verme yöntemlerinden yaralanılır. Ancak performansın sadece belirlenmesi yetmemekte, karşılaşılan sorunları da göz önünde tutarak düzeltici önemlerin alınması gerekmektedir. Bu çalışmada; Türk bankacılık tarihine, bankacılık sektörünün sorunlarına, çözümüne yönelik getirilen düzenlemelere ve çok kriterli karar verme yöntemlerine değinildikten sonra Türk mevduat bankalarının finansal performansları karşılaştırılmış ve bunun için 3'ü kamusal, 11'i özel ve 10'u yabancı sermayeli olmak üzere toplam 24 bankanın finansal performansları ölçülmüştür. Bu ölçüm 2006-2014 yılları arasını kapsamaktadır. Bu ölçüm yapılırken Türkiye Bankalar Birliği'nin internet sitesindeki verilerden yararlanılmıştır. Analizde kullanılan rasyolar: özkaynaklar / toplam aktifler, net dönem karı (zararı) / özkaynaklar, net dönem karı (zararı) / toplam aktifler, likit aktifler / toplam aktifler, duran aktifler / toplam aktifler, takipteki krediler (net) / toplam krediler, toplam krediler / toplam aktifler, faiz gelirleri / toplam aktifler. Bu rasyolar yardımıyla TOPSİS yöntemi kullanılarak performans puanları hesaplanmış ve birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Analiz sonucunda tüm yıllar incelendiğinde performansı en yüksek çıkan banka Adabank'tır. Performansı en düşük çıkan banka ise Fibabank'tır. Tüm bankaları incelersek; özel sermayeli bankaların kamu ve yabancı sermayeli bankalardan daha yüksek performans skorlarına ulaştıkları ve daha karlı oldukları sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to maintain a healthy way of economic activities in the country, the banking sector will need an effective and efficient performance. At the characterization of performance, multi-criteria decision making methods are utilized. However, the determination of performance is not sufficient, corrective measures should be taken by considering the problems encountered. In this study, after mentioning Turkish banking history, regulations which are adopted to aid in solving the problems of banking industry, and multi-criteria decision methods, the financial performance of the Turkish deposit banks are compared and for this purpose, financial performances of 24 banks of total; 3 of them are public, 11 of them are private and 10 of them are foreign capital, have been measured. This measurement contains the years between 2006 and 2014. While this measurement is being done, the internet site of The Union in Banks in Turkey are benifited. The ratios that are being used in this analysis are: equity / total assets, net period income (loss) / equity, net period income (loss) / total assets, liquid assets / total assets, non-current assets / total assets, non-accruing loans (net) / total loans, total loans / total assets, interest income / total assets. With the help of these ratios, performance scores are worked out by TOPSİS method and some results were reached. At the end of the analysis when all the years were studied, it was found out that the banks which have highest performans scores are Adabank. The bank which has the lowest performans score is Fibabank. When all the banks have been studied; it has been found out that private banks have higher performans scores and, as a resutls, are more profitable than public and foreign banks.