Sürdürülebilir turizm kapsamında sosyal turizm-İzmir örneği
Social tourism within the scope of sustainable tourism-İzmir example
  1. Tez No: 441570
  2. Yazar: NİL SONUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Dezavantaj, İyi Oluş, Yaşam Kalitesi, Sosyal İçerme, İzmir, Social Tourism, Sustainable Tourism, Disadvantage, Well Being, Quality of Life, Social Inclusion, İzmir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Sürdürülebilir turizm kapsamında sosyal turizmi araştırmak ve bu konuda İzmir için çözüm önerileri üretmek bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, günümüzde dünyada uygulanan çeşitli sosyal turizm politikalarının; fiziksel, finansal gibi çeşitli dezavantajları sebebiyle tatile katılamayan toplum kesimlerinin, sosyal içerme odaklı olarak ve daha insancıl bir yaklaşımla; bireysel ve toplumsal iyi oluş ile yaşam kalitesinin arttırılmasını amaçlamakta olduğuna dikkat çekilmektedir. Birinci ve ikinci bölümler, sürdürülebilir turizm kapsamında sosyal turizmi konu alan kaynakların bir taramasını; ilgili ulusal ve uluslararası örgütlerin çalışmalarıyla farklı ülkelerdeki yasal düzenleme ve uygulamaları içermektedir. Teorik olan bu bölümlerde dünya ve Türkiye'deki çeşitli sosyal turizm uygulamaları incelenmektedir. Üçüncü bölüm, tezin uygulama kısmını oluşturan araştırmanın kapsamı ve yöntemini içermektedir. Tezin bu bölümünde,“Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Eylem Planı 2007-2013”ün ilgili bölümünde sosyal turizmle ilgili olduğu belirtilen kurum temsilcileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler, Nvivo11 nitel veri analiz programına tabi tutulup içerik analiziyle yorumlanmıştır. Sonuç olarak tez, sürdürülebilir turizm kapsamında sosyal turizme İzmir açısından bir bakış kazandırmakta, alanyazına katkıda bulunmakta, sektör temsilcilerine yol gösteren somut önerilerle sosyal turizmin sürdürülebilir turizm kapsamında gelişimine yönelik çözüm önerileri getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to research social tourism within the scope of sustainable tourism and to produce proposals of solution for İzmir on this issue. It is especially pointed out in this study that, nowadays, very diverse practices of social tourism policies in the world have the objective of increasing individual and social wellbeing and quality of life focusing on the social inclusion with more humanistic point of view for the people who can not participate in holidays because of their physical, financial and alike disadvantages. The first and second parts include the review of the resources about the social tourism within the scope of sustainable tourim, the concerned studies of national and international organizations, the legal principles and implications in different countries. In these theoretical parts, various social tourism applications in Turkey and in the world are investigated. The third part, being the practical part, includes the methodology and scope of the research. In this part of the thesis, the data gathered by semi-structured interviews with the representatives of the institutions concerned with social tourism mentioned in the related part of“Turkey Tourism Strategy 2023, Action Plan 2007-2013”is analysed with Nvivo11 qualitative data analysis program and the results and suggestions are inferred with the content analysis. As a result, the thesis brings a perspective to social tourism within the scope of sustainable tourism from İzmir angle, contributes to the literature, brings concrete suggestions that may lead the representatives of the sector and proposes solutions for the development of social tourism within the scope of sustainable tourism.