Tek Parti Dönemi milletvekili olarak Adnan Menderes (1931-1945)
Being single party regime deputy Adnan Menderes (1931-1945)
- Tez No: 441579
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Adnan Menderes, Müfettişlik Raporları, Tek Parti Dönemi, Toprak Reformu, Adnan Menderes, Inpector Reports, Single Party Regime, Land Reform in Turkey. Keywords: Adnan Menderes, Land Reform
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Adnan Menderes hakkında yapılan araştırmalarda, ağırlığı 1950-1960 arası DP İktidarı Dönemi teşkil etmektedir. Ancak bu sürecin öncesinde Menderes, 14 yıl boyunca Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili olarak görev yapmıştır. Çoğunlukla arşiv belgelerine ve birinci el kaynaklardan alınan verilere dayanarak hazırlanan çalışmada, Adnan Menderes'in CHP Aydın milletvekili olarak görev yaptığı dönem mercek altına alınmıştır. Menderes'in bahsedilen milletvekilliği dönemini kapsayan bu çalışmada, aldığı görevler, bu görevler sonucunda yazdığı raporlar ve meclis konuşmaları gibi siyasi hayatına yönelik konular ele alınmıştır. Elde edilen veriler kendisinin Tek Parti Dönemi'ndeki fikir yapısını anlamamıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca kendisinin bu dönemdeki fikir ve görüşleri, başbakanlığı dönemindeki uygulamalarıyla da karşılaştırılarak aradaki değişim ortaya çıkarılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Adnan Menderes'in siyasetten önceki hayatına kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde ise Serbest Fırka ile başlayan siyaset hayatı ve CHP'ye geçişinden bahsedildikten sonra Atatürk Dönemi'ndeki faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Menderes'in İnönü Dönemi'ndeki görev ve faaliyetleri ile beraber kendisinin İnönü ile ilişkisi ve buna yönelik bazı konuşmalarına yer verilmiştir. Her iki dönemde de parti müfettişi olarak görevlendirilen Menderes'in yazmış olduğu raporlar da detaylı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise Adnan Menderes'in muhalefet saflarına geçiş aşaması, partiden ihraç sürecine kadar detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Researches about Adnan Menderes are mostly focused between the years of 1950 -1960, when DP (Democrat Party) was the ruling political party of Turkey. However, before this period Menderes was a member of parliament in Cumhuriyet Halk Partisi (Republican People's Party) representing Aydin Province for 14 years (1931-1945). In this study, Aydın Province parliment member Adnan Menderes is searched through the archive documents and outputs from the first hand resources. This study is focused during his years as a CHP Aydin parliament member, his duties, reports based on those duties and matters related with his political life such as Menderes' own parliament speeches. The information obtained through this study will help us to understand the structure of his ideas during the Single Party Regime. Furthermore, his ideas and political vision during that period is compared with his actions as a prime minister of Turkey. The study is composed of four sections: In the first section Adnan Menderes's life before to being a politician is mentioned. In the second section, his political life beginning with Liberal Republican Party and his transition into CHP is focused on during the period of Atatürk. In the third section Menderes's duties and actions during the period of İsmet Inönü, his relationship with Inönü and some related speeches are taken into consideration. As he served as a political inspector in both times, his written reports are also analyzed in a detailed way. And in the fourth section, Adnan Menderes's transition period to the opposition party is studied until his expelling time from the party.