Girit savaşları çerçevesinde Osmanlı-Venedik ilişkileri
The relationship between Ottoman Empire and Venetian republic at the Crete Wars' framework
- Tez No: 441580
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ADIYEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Girit Savaşı, Venedik Elçileri, Diplomatik İlişkiler, Crete War, Venice Ambassadors, Diplomatic Relation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti'nin 1645-1715 tarihleri arasındaki diplomatik ilişkileri ele alınmıştır. 1645-1715 tarihleri arasından yapılan üç savaşın süreç ve sonucunda ilişkilerin normale dönmesi adına nasıl bir diplomatik faaliyet içinde bulunulduğu, diplomasi ağının nasıl işlediği ve izlenen diplomasinin taraflar arasında olayların gidişatına göre nasıl şekil değiştirdiği, diplomasinin çözüme kavuşturmadığı durumların başka hangi yollara başvurularak çözüme kavuşturulmaya çalışıldığı incelenmeye çalışılmıştır. Diplomasi denildiğinde akla gelen Venedik Cumhuriyeti'nin diplomasi yolu ile siyasal ve gündelik yaşamını nasıl düzenlediğini, diplomasi ağının çözümsüz kaldığı durumlarda neler yaptığı ile dönemin hala tartışılmaz gücü olarak görülen Osmanlı İmparatorluğu'nun giderek gücünün sorgulanmaya başlanması üzerinde durulmuştur. Osmanlı Devleti ile yapılan ahidnamelerin dili değişmese de bu ahidnamelerin verilme aşamasındaki dilin ve sürecin nasıl değiştiği belgelerin, kaynakların bize yansıttığı kadarı ile analizler sonucu anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At this assessment, the relationship between Ottoman Empire and Venetian Republic from 1645 to 1715 has been evaluated. The normalization relations activities of them after three wars between 1645 and 1715, how the diplomacy network committed and according to the course of events, how the diplomacy changed, and resolved the other diplomatic problem were studied. How the Venetian Republic, that comes to mind is called diplomacy, managed the social and politics life, what was done in cases which diplomacy remains unresolved, and the query of the strength of Ottoman Empire that was still an indisputable power of that period have been pointed out. Even though languages of the ahdnames made with Ottoman Empire did not changed, according to the analysis of the sources, how the language and process changed in the stage of granting have been examined.