Forecast of work request for telecommunication field operation planning
Telekomunikasyon alan operasyonları için iş yükü tahminlemesi
- Tez No: 441595
- Danışmanlar: PROF. DR. EFENDİ NASİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, Tahminleme, Random Forest, Extreme Gradient Boosting, ARIMA, Alan Operasyonları, Telecommunication, prediction, forecast, Random Forest, Extreme Gradient Boosting, ARIMA, field operation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tahminleme çağlar boyunca geleceği daha iyi anlayabilmek kaygısı ile insanlık için oldukça önemli olmuştur. Günümüzde çeşitli endüstrilerde faaliyet gösteren firmaları birer canli organizma olarak düşünürsek, yarını anlamak firmalar icin özellikle maliyetlerini azaltmak ve daha çok kar elde etmek için önemli olmaktadir. Teknolojinin gelişmesi ile veriye olan erişim günden güne artmiş ve şirketler daha cok veriyi kontrol eder hale gelmistir. Endüstri icersinde Telekomünikasyon firmalarını baz alırsak, Telekom firmalarının amacı, kısıtlı kaynaklarını en ideal şekilde yönetebilmek için öncelikli olarak planlama yapmak ve planlama neticesinde çeşitli tahminleme yöntemlerini kullanarak elindeki kaynağı en optimum şekilde yönetmektir Araştırmamızda batı Avrupa'nın önde gelen Telekomünikasyon şirketinin Alan Operasyonları biriminin 2014-2016 yılları arasında elde edilen gerçek zamanlı günlük iş yükü verilerini kullanarak olası iş yükünü haftalik olarak Random Forest, Extreme Gradient Boosting ve ARIMA yöntemleri ile en düşük hata payı elde edilecek şekilde tahminleme hedeflenmiş ve bu yönde literatür taranmıştır
Özet (Çeviri)
Prediction is always being important to understand the future for all humans. Nowadays if all the firms in the industry are considered as a living organism, understanding the future is quite benefitical for reducting their cost and increasing their profits. Latest developments on technology directly provide to reach more data day by day. If Telecom firms are considered in the industry, the main aim of Telecommunication firms are to make plan to assest their limited resoruces in more efficent way and lead these resources more optimum way with using forecast technique. In our reseach, our goal is to use real time several service data which have been created between 2014 and 2016, of land services of a leading western Europe Telecommunication company in Italy and research on literature to find several models which are fit on these data and create a predictive model to forecast out of date week. Finally obtain lesser error rate.