Sosyal dışlanma ve suç ilişkisi
Relationship between social exclusion and crime
- Tez No: 441594
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dışlanma, Yoksulluk, Eşitsizlik, Güvencesizlik, Sosyal Dışlanma, Küreselleşme, Suç, Sosyal Sorun, Exclusion, Poverty, Inequality, Insecurity, Social Exclusion, Globalization, Crime, Söocial Problem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Dışlanma kavramı Fransa'da, 1960'lı yıllarda yoksulların toplumdan dışlandığı yönündeki söylemle tartışmaların odağı haline gelmiştir. Rene Lenoir'in, Fransa'da sosyal korumanın dışında kalan ve toplam nüfusun yüzde onunu temsil eden kesimini“dışlanmış”olarak ifade etmesiyle kavram; yoksulluğun ötesinde daha kapsayıcı bir içeriğe kavuşmuştur. Kavram, 1970'li yıllarda yaşanan krizlerle ortaya çıkan ve akabinde uygulamaya konulan neoliberal politikalar doğrultusunda şekillenen küreselleşme sürecinin derinleştirdiği sosyal sorunları ve eşitsizliği ifade edebilmek için, literatürde“sosyal dışlanma”olarak yerini almıştır. Günümüzde sosyal dışlanma kavramı eşitsizlik, güvencesizlik ve eğretiliğe yönelik, yeni, bütüncül ve çok boyutlu bir yaklaşım sunmakta ve sosyal politikaların oluşturulmasında anahtar bir rol üstlenmektedir. Suç kavramı ise ilkel devirlerden günümüze kadar tüm toplumların üstesinden gelmek için politikalar ürettiği evrensel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Suç sorunu; her ne kadar tüm toplumların aşina olduğu bir sorun olsa da, küreselleşme sürecinin olumsuz toplumsal sonuçlarına paralel olarak daha da derinleşmiştir. Diğer yandan kavramın tanımlanması, nedenlerinin ortaya konulması ve çözüm stratejilerinin geliştirilmesine yönelik çabalar tatmin edici görünmemektedir. Sosyal dışlanma kavramı; bütüncül ve çok boyutlu yaklaşımı ile suç tartışmalarında da önemli bir yer edinecek potansiyeli içinde barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of exclusion has become the focus of debates in France, in 1960 with the direction of the discourse on social exclusion of the poor. With Rene Lenoir's expression, which states that in France, a segment of society, without of the social protection and representing 10 percent of the total population, is“excluded”, the concept has reached to a more inclusive content beyond poverty. The concept has taken place as“social exclusion”in the literature to express the social problems and inequalities, which emerged from the crises in the 1970s and subsequently implemented neo-liberal policies, which formed in line with the deepening of the globalization process. At the present time, the concept of social exclusion offers a new, holistic and multidimensional approach to inequality, insecurity and temporariness and it plays a key role in the creation of social policies. From primitive ages, until today, the concept of crime appears to be a universal problem, which all societies develop policies to overcome. In parallel to the negative social consequences of globalization process, the problem of crime has deepened more, although it is a problem that all societies are familiar to. On the other hand, efforts to define the concept, establish causes and develop solution strategies do not seem satisfying. The concept of social exclusion, with its holistic and multidimensional approach, has the potential to take an important place in the crime debate.