Taşınmazlara ilişkin ilâmların icrası
Enforcement of judgements regarding immovable properties
  1. Tez No: 441601
  2. Yazar: AHMET ŞENSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE AKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İcra Hukuku, İlâm, İlâmlı İcra, İlâmların İcrası, Tahliye İlâmı, Enforcement Law, Judgement, Enforcement with Judgement, Enforcement of Judgements, Eviction Judgement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İcra Hukukunun temelini oluşturan, ilâmlı icra takibiyle amaçlanan, alacaklının alacağına en kısa sürede ve tam olarak kavuşmasının sağlanmasıdır. Alacaklının, ilâmlı icra takibine başvurulabilmesi için takibe esas teşkil eden alacağın ilâm veya ilâm niteliğinde belgeye dayanması gerekmektedir. Hem İcra ve İflâs Kanunu'nda (İİK m. 38) hem de özel Kanunlarda, bazı belgeler ilâm niteliğinde belge sayılarak, ilâmlı icra takibinin dayanağını oluşturacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla hukukumuzda, ilâmlı icra takip yoluna başvuru imkânı genişletilmiştir. İcra ve İflas Kanunumuzda alacağın konusuna göre farklı ilâmlı icra takip yolları öngörülmüştür. Alacağın konusunun para veya teminat alacağı olması durumunda alacaklı, dilerse takip konusu alacak hakkında mahkemeden bir ilâm alarak ilâmlı icra yoluyla alacağının icrasını gerçekleştirebilirken; dilerse önceden mahkeme ilâmı almaksızın ilamsız icra yoluyla da alacağını icra ettirmesi mümkündür. Ancak para ve teminat alacağı dışında bir alacak söz konusuysa alacaklı, ilâmlı icra yoluna başvurmak zorundadır. Para ve teminat alacağı dışındaki ilâmların icrası kendi arasında para dışında kalan malvarlığına ilişkin ilâmlar ve şahısvarlığına ilişkin ilâmlar olarak ikiye ayrılır. Çalışmamız para dışında kalan malvarlığına ilişkin ilâmların içinde yer alan taşınmaz tescil, tahliye ve teslime ilişkin ilâmların icrası ve irtifak haklarına ilişkin ilâmların icrasına ilişkindir. Bu kapsamda, çalışmamızın ilk bölümünde taşınmaz ve irtifak hakları açıklanacak ayrıca bir irtifak hakkının hangi şartlarda Kanunen taşınmaz sayılabileceği incelenecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, taşınmaz tescil, tahliye ve teslim sonucunu doğuran davalar ve bu davaların mahkemeden talep edilen hukuki koruma türü yönünden hukuki nitelikleri belirlenecektir. Ayrıca bu davalardan hangilerinin hüküm kesinleşmeden icra edilebilip edilemeyeceği incelenecektir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, taşınmaz tescil, tahliye ve teslime ilişkin ilâmların icrası ve irtifak haklarına ilişkin ilâmların icrası incelenecektir. Son olarak, çalışmamız, konu hakkındaki tespit ve değerlendirmelerimiz doğrultusunda sonuç kısmıyla sona erecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of enforcement proceeding with judgement, which constitutes the basis of the Law of Enforcement, is enabling the creditor to collect its receivable in full and as soon as possible. For the creditor to apply for an enforcement proceeding with judgement, the receivable that serves as the basis of the proceeding must be based on a judgement or a document deemed qualified as judgement. Both in the Law of Enforcement and Bankruptcy (article no.38) and in private Law, some documents are deemed qualified as judgement and form the basis of judgement enforcement proceeding. Therefore in our Law, the possibility to apply for an enforcement proceeding with judgement has been extended. Turkish Enforcement and Bankruptcy Law stipulates different ways of enforcement proceedings depending on the type of receivable. If there is a monetary claim or collateral receivable at stake, creditor may obtain a court decision regarding the receivable in question and then execute enforcement of its receivable with judgement. Yet it is also possible to execute the enforcement of receivable without a prior court decision. However, for claims other than monetary and collateral receivables, the creditor must apply for an enforcement with judgement. Enforcement of judgements for claims other than monetary and collateral receivables are classified into two as judgements regarding non monetary assets and judgements regarding personal assets. Our study deals with enforcement of judgements regarding registration of immovables, eviction and delivery, which are part of judgements regarding non-monetary assets, and enforcement of judgements regarding easement rights. In this respect, the first chapter of the study will explain immovable and easement rights and examine the conditions under which the easement right can be regarded as immovable according to law. In the second chapter, legal actions resulting in registration of immovables, eviction and delivery; and also legal characteristics of these actions with regard to their legal protection type requested from the courts, will be determined. Furthermore, these actions will be examined with respect to which of them can be executed prior to finalization of the decree. The third chapter of the study will look into the enforcement of judgements regarding registration of immovables, eviction and delivery and enforcement of judgements regarding easement rights. Finally, the study will be concluded with our findings and evaluations on the topic.