Uluslararası taşımacılıkta verimliliğin sağlanmasına ilişkin alternatif yöntemler
Alternative methods to ensure efficiency in the international transportation
  1. Tez No: 441602
  2. Yazar: GÜRHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Taşımacılık, Taşımacılıkta Verimlilik, Türkiye'de Taşımacılık, Kombine Taşımacılık, Taşıma Türleri ve Karşılaştırılması, International Transport, Effiency in Transport, Transport in Turkey, Combined Transport, Transportation Types and Comparison
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Son yıllardaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak dünya ekonomisi hızla küreselleşmiştir ve bu durum artarak devam etmektedir. Buna bağlı olarak bir kıtada tüketilmekte olan bir ürün apayrı bir kıtada tüketiciye arz edilmektedir. Pazar payını arttırmak isteyen işletmeler uluslararası pazarlara yönelmekte, ürünlerini farklı ülke tüketicileriyle de buluşturmakta ve kazançlarını maksimize etmektedir. Şüphesiz globalleşen dünya ekonomisi ile rekabet sınırların ötesinde de çok sert bir şekilde yaşanmaktadır. Bu sebeple uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmeler rekabetçi fiyatlarla kaliteli ürünleri tüketiciye arz ederken, bu ürünleri optimal sürelerde, uygun fiyatlarla ve ürün kayıpları yaşamadan hedef pazara sevk etmek zorundadır. Taşımacılık faaliyeti bu kapsamda lojistik sektörünün en önemli işlevlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle uluslararası alanda taşımacılık faaliyetinde bulunacak işletmeler için verimli bir taşıma faaliyeti çok önemlidir. Çünkü taşıma maliyetlerinin minimum düzeyde tutulması, teslimat zamanlarına uyulması, mal kayıplarının ve çevreye etkilerin minimum seviyeye indirilmesi için taşımacılık faaliyetinde verimliliğin sağlanması şarttır. Taşıma yapılacak araçlara optimal seviyede ve şekilde yükleme yapmak, bilgi sistemlerinden yararlanmak, araçların motor teknolojilerini yenilemek, işletmenin yetersiz olduğu alanlarda taşımacılık faaliyeti için dış kaynak kullanmak uluslararası taşımacılıkta verimliliğin sağlanmasına yönelik alternatifler olarak değerlendirilebilir. Ancak uluslararası alanda yapılacak nakliye faaliyetleri için verimliliğin sağlanmasında kombine taşımacılık en önemli alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada taşımacılık kavramı uluslararası alanda irdelenmiş, Türkiye ile diğer ülkeler taşımacılık alanında kıyaslanmış ve uluslararası taşımacılıkta verimliliğin sağlanması için uygulanan yöntemler üzerinde durulmuştur. Konu yapılan uygulama çalışması ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to technological advances in recent years, world economy has been rapidly globalized, and this continues increasingly. Depending on this, a product being consumed in a continent, presented to consumers from a different continent. Companies that want to increase their market share, turn to international markets, bring their products to different consumers and maximize their profits. Surely, thanks to globalized world economy, competition beyond the borders also takes place in a very hard way. For this reason, while companies operating internationally offer consumers quality products with competitive prices, they are also obliged to dispatch the products to target markets in an optimal time, affordable prices without product loss. Transport activity emerges as one of the most important functions of the logistics industry in this context. Efficient transport activity is very important especially for companies operating in international transport activity. Keeping transportation costs minimal, delivery on time, minimizing goods lost and environmental effects are essential in order to ensure efficiency in transport. Shipping to vehicles in an optimal level and way, taking advantage of information systems, renewing motor technology tools, using outsourcing for the transport operations when business are insufficient in areas, are considered as alternatives for ensuring efficiency in international transport. However, combined transport appears as the most important alternative ensuring the efficiency in carrying out transport operations in the international area. In this study, the concept of transportation has been evaluated in the international area, Turkey and other countries were compared in transport area and focused on applied methods in international transport in order to ensure efficiency in transport. Subject is supported by the practice work.