Avrupa Birliği Hukuku çerçevesinde ombudsmanlık kurumu
Ombudsman within the framework of the European Union Law
  1. Tez No: 441600
  2. Yazar: UMUT MURADOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR METİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ombudsmanlık, Avrupa Ombudsmanlığı, Kamusal Denetim, Avrupa Birliği, Ombudsman, European Ombudsman, European Union
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kamu yönetimi, elinde bulundurduğu meşru kuvvet kullanma gücünün de etkisiyle uzun dönemler, işlemlerini ve eylemlerini herhangi bir sınırlandırılmaya tabi olmaksızın gerçekleştirip her türlü denetimin üstünde tutmuştur. Anayasacılık ve İnsan Hakları hareketleriyle, yönetsel kararlarla ilgili olarak yönetilenlerin de söz sahibi olması, talepleri ve şikâyetlerinin değerlendirilerek belli ölçüde karar alma sürecine katılımları, özellikle Aydınlanma Çağı sonrasında ve tarihi süreklilik boyunca artarak günümüze kadar devam etmiştir. Tezin konusunu oluşturan Ombudsmanlık Kurumu da insanların yönetimle ilgili olan şikâyetlerinin kabul edildiği bir merci olarak 18. yy başında İsveç'te ortaya çıkmıştır. Ombudsmanlık, buradan dünyanın pek çok farklı bölgesinde yer alan ülkelere yayılmıştır. Bu yayılma 1993 yılında imzalanan Maastricht Anlaşmasıyla Avrupa Birliği'ne de yönelmiş ve uluslararası bir teşkilatın bünyesinde ombudsmanlık kurumu oluşturmuştur. Çalışmada öncelikle, Ombudsmanlık Kurumunun tanımı, sahip olması gereken unsurları, genel özellikleri ve tarihi arka planı hakkında bilgi verilmiştir. Devamında daha özel ölçekte, tezin asıl konusunu oluşturan, Avrupa Birliği Ombudsmanı, yapısal ve işlevsel olarak incelenerek kuruluşundan bugüne kadarki konumu ve Birlik içerisindeki yeri üzerinde durulmuş, verdiği kararların Avrupa Birliğinin gelişiminde şekillenme sürecine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public Administration Authorities have done their processes and acts without any de jure boundary during the most of the time, with the help of use of legitimate force, thus they set themselves above the law system. Associated with Constitutionalism and Human Rights Movements, people started to have a right to comment on administrative decisions and join to the resolution process more and more with considiration of their demands and complaints during the historical development after the Age of Enlightment. Ombudsman, which composing this thesis topic, exist as an institution about people's complaints for administrational issues in 18. century in Sweden. Ombudsman spreaded many countries which partake in different parts of the world. This propagation made for European Union in 1993 with Maastricht Agreement and thus Ombudsman established as an organ of an international organization. Primarily, defination and description of Ombudsman, elements, general characteristics and historical feedback has being studied in this fieldwork. Afterwards, European Union Ombudsman, which composed the main topic of this thesis, has being examined as structal and functional since beginning. Decisions which affect for embodiment of European Union Ombudsman's improvement examined.