Teknik analiz göstergelerinin performans analizi: Borsa İstanbul üzerine uygulama
Performance analysis of technical anaysis indicators: An application on Borsa İstanbul
  1. Tez No: 441603
  2. Yazar: CEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MAZGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Analiz, Hareketli Ortalamalar, Standart Sapma, Borsa İstanbul, Technical Analysis, Moving Averages, Standard Deviation, Borsa Istanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Teknik analiz bir finansal varlığın geçmiş dönemlerde oluşan fiyat grafikleri ve fiyat verilerinden yola çıkılarak halihazırda fiyatının yönünün ve gelecekte oluşacak fiyatının tahmin edilebilmesi için yaygın şekilde kullanılan bir analiz yöntemidir. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması sonucu fiyat verileri ile birçok farklı hesaplama yapılabildiği, geçmiş dönemlerde uzun zaman alan teknik analiz göstergelerinin hesaplanmasının günümüzde saniyeler içinde gerçekleştirilebilmektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak teknik göstergelerinin de değişen piyasa koşullarına daha etkin bir şekilde uyum sağlayacak hale gelmesi amacıyla değişime uğradığı görülmektedir. Bu çalışmanın başlıca amacı standart parametrelerle türetilen Hareketli Ortalamalar ile dinamik parametrelerle türetilen Hareketli Ortalamaların performanslarını, dolayısıyla dinamik mevcut piyasa koşullarına uyum sağlamada başarılarını mukayese etmektir. Yapılan performans analizinde, teknik analiz göstergelerinin formülasyonunun daha kapsamlı veya daha basit olmasının, alım satım işlemlerinin sonuçları üzerinde tartışmasız bir üstünlük sağlamayacağı, ancak belirli stratejilerin Al-Tut stratejisinden daha başarılı sonuçlar sağlayacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Technical analysis is a widely used analysis method, using the price charts and price data of a financial asset occurred in the past to determine the existing direction of the price and to predict the possible price to occur in the future. Obviously, as a result of widespread usage of the computers, many different calculations can be made by using price data, while calculating the technical analysis indicators lasted a long time in the past, nowadays it can be made only in a few seconds. Along with the technological development, technical analysis indicators are also evolved in order to comply with changing market conditions more efficiently. Main purpose of this study is to compare the performance of the Moving Averages derived by using standard parameters and the performance of the Moving Averages derived by using dynamic parameters, thereby comparing their success of compliance with the dynamic existing market conditions. According to the performance analysis, no matter how sophisticated or simple the formulation of the moving averages are, do not make the results of the trades absolutely superior one to another, but some certain strategies provide more successful results than Buy-Hold strategy.