Narsistik kişilik yapılanma düzeyi ile depresyon eğilim düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relationship between structuring level to narcissistic personality and disposition levels to
- Tez No: 441624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizim, depresyon, anksiyete, Narcissism, depression, anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, narsistik kişilik yapılanma düzeyi ile depresyona eğilim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma İstanbul'da, Üsküdar Üniversite'sinde farklı dokuz bölümde eğitim alan 202 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma gönüllülük esasına dayalı olup, bilgilendirilmiş onam alınması ile araştırma değişkenlerini ölçmek amacıyla belirlenen ölçekler katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)”,“Beck Anksiyete Envanteri (BAÖ)”,“Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASÖ)”,“Narsistik Kişilik Envanteri (NKE)”ve sosyodemografik bilgilerini toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilecek“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Çalışmada parametrik olmayan istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Katılımcıların ölçek puanları ve diğer değişkenleri karşılaştırılırken NKE puanlarının normal dağılım göstermesi için diğer ölçekler ve değişkenler ile birlikte incelenmesi varyans analizi yöntemi ile sağlanmıştır. Son olarak ise tüm araştırma verilerinin kendi aralarındaki ilişkiyi tesbit etmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; narsistik kişilik özellikleri daha fazla olan katılımcıların BDÖ puanlarının daha fazla olduğu bulunmuştur. Narsistik kişilik özellikleri daha fazla olan katılımcıların DASÖ puanlarının da yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research,is to examine the relationship between structuring levels of narcissistic personality and disposition levels to depression is examined. This research had been implemented the two hundred and two students which having education at different nine department of Uskudar Universty in Istanbul. It is based on principal of volunteering, informed confirmation ın the sense that is obtained, determinated scales had been implemented to participants on the purpose of measure to research vaariables. As data collection tool on research, Beck Depression Scale (BDS) Beck Anxiety Inventory (BAI), Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS), Narcissistic Personality Inventory (NKI), so as to gather information of socio-demographic will be developed by researcher is Self-Description Form had been used. Data analysis had been made by programme of SPSS 22.0. In the study, nonparametrical statistical methods had been implemented.,Scale points of participants and personality variables while is contrasted,ın order that Show the normal distribution of narcissistic personality inventory and personality variables coupled with researched is provided by method of varyans analysis. Lastly, to determine relationship between each other of all researching data had been made an correlation analysis. As a result of research, participants that having more narcissistic personality feautures had been founded that they have high points of BDS. Also participants that having more narcissistic personality feautures had been founded that they have high points of DASS.