Bireylerin cinsel mitlere inanma durumunun ve cinsel bilgi düzeylerinin incelenmesi
Analyzing the state of the individual's belief in sexual myths and their sexual knowledge level
- Tez No: 441628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel mit, cinsel bilgi düzeyi, sexual myth, sexual knowledge level
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerde cinsel bilgi düzeyi ile cinsel mitlere inanma durumlarının ve bu değişkenlerin bazı sosyodemografik değişkenlerle olan ilişkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul İl'inde yaşayan 132 kadın ve 90 erkek olmak üzere toplam 222 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak cinsel bilgi düzeyini ölçmek amacıyla Cinsel Bilgi Düzeyi Formu, cinsel mitlere inanma durumunu ölçmek amacıyla Cinsel Mit Değerlendirme Formu ve sosyodemografik özellikleri değerlendirmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre cinsel bilgi düzeyi ve cinsel mitlere inanma durumlarının anlamlı bir ilişki içerisinde olduğu ve bu iki değişkenin de sorulmuş olan sosyodemografik özellikler ile anlamlı ilişkisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmamızın sonucuna göre cinsel bilgi düzeyi yüksek olan bireylerin cinsel mitlere inanma durumu düşük olmaktadır. Yani cinsel bilgi düzeyi arttıkça cinsellikle ilgili bazı yanlış inanışlara inanma durumu azalmaktadır. Medeni duruma göre bekar bireylerin cinsel bilgi düzeylerinin daha yüksek ve cinsel mitlere inanma durumlarının ise daha düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışan bireylerin cinsel bilgi düzeylerinin çalışmayan bireylere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca eğitim durumları daha yüksek olan bireylerin de cinsel bilgi düzeylerinin de araştırmaya katılan diğer bireylerin cinsel bilgi düzeylerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen verilen tartışma ve yorum bölümünde ilgili literatür ışığında açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research to analyze individuals' sexual knowledge with the situation of believing sexual myths and the connection between these variables and some socio-demographic characteristics of these variables. This research sample includes 222 people; 132 women and 90 men who live in the Istanbul province of Turkey. With the aim of measuring the level of sexual knowledge, Evaluation Form of Sexual Knowledge Level; for measuring the situation of believing sexual myths, Evaluation Form of Sexual Myth and for the purpose of evaluating the socio-demographic characteristics, Evaluation Form of Personal Information which is developed by researcher herself are used in this research. According to the results of this research, it can be stated that there is a significant connection between the level of sexual knowledge and the situation of believing sexual myths and there are purposeful association between these variables and the socio-demographic factors. The result reveals that the situation of believing sexual myths is low if individuals have remarkable sexual knowledge. In other words, some wrong beliefs are neglected when the level of sexual knowledge is increased. This paper shows that single individuals have high levels of sexual knowledge and they are less affected by sexual myths. Employed individuals have higher levels of sexual knowledge when they are compared with the unemployed ones. Moreover, the level of sexual knowledge is highly increased if the individuals have higher education. All information is represented and revealed with the related literature in the discussion and commentary section.