İzmir'de çalışan Aile Hekimliği asistanlarının cinsel sağlık bilgi düzeyleri ve cinsel mitlere inanma durumu
Sexual HEALTH knowledge level and belief in sexual myths of family medicine assistants working in İzmir
  1. Tez No: 807663
  2. Yazar: İLAYDA SU BÜBER DÜZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinsel Sağlık, Cinsel Eğitim, Sexuality, Sexual Health, Sex Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada aile hekimliği asistanlarının cinsel sağlık bilgi düzeylerinin ve cinsel mitlere inanma durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olup İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimi alan 208 asistan hekim ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara yüz yüze görüşme tekniği ile ilgili literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan 18 soruluk kişisel bilgi veri anketi, 40 sorudan oluşan“Cinsel Sağlık Bilgi Düzeyi Testi”ve 28 sorudan oluşan ''Cinsel Mitler Ölçeği'' uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 208 kişinin yaş ortalaması 28.84±2.20 idi. %60.1'i kadın, %39.9'u erkekti. Katılımcılar Cinsel Sağlık Bilgi Düzeyi Testi'nden ortalama 35.04±3.81 puan alırken; Cinsel Mitler Ölçeği'nden ortalama 50.84±17.14 puan aldı. Erkek katılımcıların kadınlara oranla cinsel mitler ölçeğinden daha yüksek puan aldıkları görüldü. Aile içinde cinsellik hakkında konuşabilen bireylerin konuşamayan bireylere göre cinsel sağlık bilgi düzeyinin yüksek olduğu görüldü. Katılımcıların cinsel sağlık bilgi düzeyi arttıkça cinsel mitlere olan inançlarının azaldığı saptandı. Katılımcıların yalnızca %55.3'ünün cinsel sağlık bilgi düzeyinin yüksek olduğu, %50.5'inin ise cinsel mitlere inanma durumunun fazla olduğu görüldü. Çalışmaya katılan bireylerin %90.9'u uzmalık eğitimi kapsamında cinsellik hakkında daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini belirtti. Sonuç: Cinsel sağlık, tüm toplumu ilgilendiren önemli bir konudur. Birinci basamak hekimleri, yeterli bilgi düzeyine sahip olmalı ve cinsel mitlerin bilincinde olmalıdırlar. Bu amaçla uzmanlık eğitimi kapsamında cinsellik konulu eğitimlere daha çok önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the level of sexual health knowledge and belied in sexual myths of family medicine assistants. Method: Study is cross-sectional and descriptive, it was carried out with 208 asisstants who received specialization training in İzmir Katip Çelebi University, Tepecik Training and Research Hospital, Bozyaka Training and Research Hospital and Dokuz Eylül University Family Medicine Department. The 18-question personal information data questionnaire prepared by the researchers in line with the relevant literature, the ''Sexual Health Knowledge Level Test'' consisting of 40 questions and the ''Sexual Myths Scale'' consisting of 28 questions were applied to the participants by face-to-face interview technique. Results: The mean age of 208 people participating in the study was 28.84±2.20. 60.1% were female, 39.9% were male. Participants got an average of 35.04±3.81 points from the Knowledge Level Test; they scored an average of 50.84±17.14 from the Sexual Myths Scale. It was observed that male participants scored higher on the sexual myths scale than females. It was observed that individuals who could talk about sexuality in the family had a higher level of sexual health knowledge than those who could not. It was determined that as the sexual health knowledge level of the participants increased, their belief in sexual myths decreased. It was observed that only 55.3% of the participants had a high level of sexual health knowledge, and 50.5% had a high level of belief in sexual myths. 90.9% of the participants stated that more education about sexuality should be given within the scope of specialist training. Conclusion: Sexual health is an important issue that concerns the whole society. Primary care physicians should have sufficient knowledge and be aware of sexual myths. Fort his purpose, more importance should be given to training on sexulity within the scope of specialization training.