Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığının bağlanma stilleri ile ilişkisinin incelenmesi
The analyze of the relation between attachment styles and undergraduate student addictions of internet and smartphones
- Tez No: 441648
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, internet bağımlılığı, akıllı telefon, akıllı telefon bağımlılığı, bağlanma stilleri, Internet, internet addiction, smartphone, smartphone addiction, attachment style
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin internet ve akıllı telefonlara karşı bağımlılık düzeylerinin, kişilerin bağlanma stilleri ile arasında bir bağlantı olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmayı 18-24 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Toplam 100 öğrenciden oluşan araştırmada öğrenciler tesadüfen seçilmişlerdir. Araştırmadaki kişi profilini 50 kız ve 50 erkek öğrenci oluşturmaktadır. İnternet bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığının bağlanma stilleri ile arasındaki ilişkiyi ölçmek için bu araştırmada üç adet ölçek kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin akıllı telefon bağımlılıkları düzeyini ölçmek için Kwon, Kim, Cho ve Yang (2013) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması ile güvenirlik geçerlik çalışması Demirci, Orhan, Demirdaş, Akpınar ve Sert (2014) tarafından yapılan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. İnternet bağımlılığı düzeylerini ölçmek için Young (1998) tarafından geliştirilen ve çalışmanın Türkçe uyarlaması Bayraktar (2001) tarafından yapılan İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerini saptamak için ise Griggin ve Bartholomew (1994) tarafından geliştirilen ve Türkçe çalışmasını Sümer ve Güngör (1999) tarafından yapılan İlişki Ölçekleri Anketi uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmalar SPSS programı içerisinde yüzde, ortalama, t testi, tek yönlü varyans testi, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri ile ölçülmüştür. Araştırmaya katılan %50 erkek ve %50 kadın öğrenciler arasında internet bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığının bağlanma stilleri ile arasındaki ilişki incelenmiştir. İnternet bağımlısı olan hiçbir öğrenci bulunamamış ancak 11 öğrenci internet bağımlılığı risk grubunda bulunmuştur. Akıllı telefon bağımlılığı ölçeği sonuçlarına bakıldığında ise %43 akıllı telefon bağımlısı, %57 ise akıllı telefon bağımlılığı bulunmayan öğrenciler olarak sonuçlanmıştır. Alınan bu veriler ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiye bakıldığında ise internet bağımlılığı ile bağlanma stilleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Ancak akıllı telefon bağımlılığı ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkide anlamlı bir farklılaşma bulunmaktadır. Akıllı telefon bağımlılığı görülen öğrencilerin daha çok korkulu ve kayıtsız bağlanma stilleri gösterdikleri görülmüştür. Bu sonuçlara göre akıllı telefon kullanımının bağlanma stilleri ile arasındaki ilişkinin daha da güçlü olabileceği, bireylerin bağımlılık sahibi olmalarında etkili bir neden olabileceği düşülmelidir. Akıllı telefonlar ise bu konuda bir bağımlılık sonucu yaratabilecekleri için, akıllı telefon kullanımı hakkında daha çok bilinçlenme yaratılmalı ve bu konuda sorun yaşayan bireyler için sosyalleşme konusunda iyileştirilmeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
It's analyzed in this research whether there is a relation between attachment styles of people and undergraduate student addiction levels of internet and smartphones. The research has covered a total of 100 undergraduate students with age of 18-24 choosen randomly with a 50-50 gender profile. In order to measure the relation between attachment styles and addiction of internet and smartphones, three different scale has been used. First of all, in order to measure the smartphone addictions of students, Smartphone Addiction Scale, developed by Kwon, Kim, Cho and Yang (2013) and tested as reliability and security by Demirci, Orhan, Demirdaş, Akpınar and Sert (2014) has been used. Secondly, in order to measure the internet addiction levels, Internet Addiction Scale, developed by Young (1998) and tested as reliability and security by Bayraktar (2001) has been used. Finally, Relationship Scale Questionare, developed by Griggin and Bartholomew (1994) and translated in Turkish by Sümer and Güngör (1999) has been used to find out the attachment styles of undergraduate students. SPSS 24.0 package programme has been used for the analyze of the datas. The inputs have been measured in the programme with the tests of percentage, average, t, one side variance, Kruskal Wallis and Mann-Whitney U. At the end of the research with 50-50 gender percentaged students, the relation between attachment styles and addiction of internet and smartphones has been analyzed. There was no student found with internet addiction, however 11 students have been spotted in internet addiction risk group. According to the smartphone addiction scale results, %43 of students have internet addiction while %57 of them have not any smartphone addiction. In the light of these datas, there has been no meaningful differentiation found between internet addiction and attachment styles, while there is clearly a meaningful differentiation between smartphone addiction and attachment styles. It's been observed that the students with smartphone addiction have fearful and dismissing attachment styles. All in all, the relation between use of smartphone and attachment styles can become a more powerful reason to affect people to have addictions. Therefore people has to be informed about all the effects and the proper usage, since the smartphones may create addiction. Also the improvement of socialization has to be done for the people having this problem currently.